На 12 ноември от 18:00 ч. с начало пред пилоните на НДК се проведе протест – шествие в подкрепа на човешките права под надслов „България е с теб, Иран ! Жена. Живот. Свобода.”

Протестът беше организиран от фондация „Мисия Криле“, Център за правна помощ „Глас в България, представители на иранската общност, представители на украинската общност и партньорски организации от гражданско обединение Равни БГ. В шествието се включиха над 250 човека, а по-рано инициативата беше подкрепена от много български актьори и известни медийни личности, които символично отрязаха кичур от косата си. Линк към видеото:  https://fb.watch/gO9sI12pM_/ Шествието завърши пред Ирански културен център, на чиято ограда бяха завързани 250 бели забрадки с надпис „Жена! Живот! Свобода!“.

На 04.11.2022 г. 38 граждански организации, които са свързани в гражданско обединение „Равни БГ“, изпратихме Отворено писмо до българските институции, настоявайки за категорични мерки в посока защита и отстояване на човешките права и предоставяне на международна закрила в страната ни.

От средата на месец септември следим с безпокойство ситуацията в Иран и нарастващото социално напрежение там след убийството на младата жена Махса Амини от моралната полиция, заради неправилно носене на задължителния хиджаб. До момента се представят данни за над 280 убити, повечето от които млади хора, както и за над 12 000 души сред протестиращите, които са задържани и изпратени в затвор, заради участието си в протестите. Ние, в качеството си на граждани и активисти за защита на човешките права и правата на жените, заявяваме, че се солидаризираме със смелите жени на Иран, които безстрашно протестират срещу потисничеството, борейки се за своите права, свобода, демокрация, равенство между половете и справедливост.

Като Гражданско обединение работим за политики и държавни механизми на защита  човешките права и ценности, както и за контрол на насилие и дискриминацията във всеки аспект на обществения и личния живот.

Затова

Търсим и настояваме българските институции, в лицето на Народно събрание, Държавна агенция за бежанците, Административен съд и Върховен административен съд, Представителството в България на Върховния комисариат за бежанците на ООН, УНИЦЕФ – България, да заявят ясно готовността за подкрепа към всеки търсещ международна закрила от Иран, без дискриминационно отношение и категорично.

За контакти: Диана Димова

Председател на УС на фондация „Мисия Криле“ 

Телефон за връзка: 0888750076