„Джак и бобеното стебло“ – красиво поучение за приятелството и щастието

Това се случило преди много, много години в далечното царство наречено Англия. Имало там едно бедно семейство. Бащата бил много болен, майката се грижела за него. Синът им Джак имал един единствен приятел – кравата Бела, с която си играел. И двамата се разбирали и много се обичали. Всъщност Бела издържала семейството като всеки ден давала достатъчно мляко. Но настъпили още по-тежки дни – суша. Нямало паша за Бела и тя престанала да дава мляко.

Един ден майката на Джак му казала, че единственото решение да се сдобият с малко пари за храна е като продадат кравата.

– За нищо на света! – отсякъл Джак.- Това не е крава, а моята на добра приятелка Бела. Минали няколко дни. Майката отново и отново настоявала да продадат животното, но Джак не давал и дума да се издума. Осъзнавал обаче, че просто изход няма и е неизбежно да се раздели с Бела, за да помогне на семейството си. Тогава при него се появил добър вълшебник, който му предложил за закупи кравата. Ще се грижи за нея, ще я обича и в никакъв случай няма да я даде на кланицата. Ако сключат сделката, момчето ще получи 3 вълшебни бобени зърна. От едно засадено зърно ще поникне бобено стебло, което стига до небето, до горната земя. Там е препълнено със злато, Джак ще забогатее, а с него и семейството му. Речено сторено. Вълшебникът повежда Бела, Джак засажда едно зърно в земята и бързо-бързо от него пониква голямо бобено стебло. Като се покатерва по него момчето се отзовава в златния замък на великаните. Тук открива патицата, която снася златни яйца. С хитрост и търпение, той открадва патицата, слиза на земята и срязва бобената „стълба“, за да не го настигнат великаните. Патицата всеки ден снася по едно златно яйца, което прави семейството му пребогато. Но дали всички са щастливи?

-Преди бяхме бедни, Джак, но бяхме щастливи, -казва майката.- Бяхме задружни, грижовни, обичахме се…А сега не мога да те позная. Все към тази златна гъска гледаш по цял ден. Все някакви златни яйца броиш и златни жълтици…

– Какво си недоволна, майко, всичко имаш! Имаме храна, имаме подслон, имаме злато да купим цялото село, цялата околия…Каквото си поиска – направих! Продадох кравата..! Белка, забравих за нея! Ще си върна Белка! – решило сърцето му. Започнал Джак да обикаля на длъж и на шир, за да търси вълшебния старец, който отведе кравичката му. Но никъде не могъл да го открие. Започнал горещо да съжалява за стореното. Помислил си, че никога повече няма да срещне приятелката си Бела. Едва успявахме да се нахраним, но бяхме щастливи..! Защо продадох кравата?! И изведнъж добрият вълшебник се появява. – Искам да си откупя кравата, старче! За нея бих дал всичко! Богатството няма значение, ако нямаш приятели и радост. Струва си за приятелството да се направи всичко..!

Какво се случва след това, през какви нови препятствия и изпитания минава Джак, за да заслужи отново приятелството и щастието, ще разберете, ако посетите новата постановка „Джак и бобеното стебло“ на Държавен куклен театър Стара Загора. Драматизацията на старата английска приказка и постановката са на младия и безкрайно талантлив актьор и режисьор Цвети Пеняшки. Сценографията е на Ясмин Манделли. Музиката е на Милен Апостолов. Виртуозните артисти са Биляна Райнова, Калоян Георгиев, Мария Джойкева и Станислав Матев. Наистина са виртуози. Необяснимо е как се превъплъщават мигновено в различни действащи лица – водещи, момчето, майката, кравата, вълшебника, патката, великана и великанката, музикалната кутия и т.н. Приказна е сценографията, стилни са костюмите, „живи“ са куклите. Има вълшебства, други светове, музика и много мъдри поучения за цената на щастието и приятелството.

Джак и бобеното стебло“ е за по-големите деца – за учениците, но и за всички, които обичат магията на кукленото изкуство. Премиерата е ценно допълнение към големия и разнообразен афиш на любимия Старозагорски куклен театър.

Специално за читателите на Dolap.bg директорът на театъра Дарин Петков съобщи две новини в аванс. От другия месец театърът започва работа по спектакъла, посветен на поета Никола Йонков Вапцаров. Другата новина е, че от 1 март 2023 г. новата постановка за възрастни ще бъде под режисурата на легендарния Теди Москов.

Росица Ранчева