„Клуб на знаещите“ от ППМГ „Гео Милев“ се впусна в приключение

Ученици от „Клуб на знаещите“ в ППМГ „Гео Милев“, Стара Загора, участващи в кръжоците по физика и химия по Програмата на МОН „Занимания по интереси“ с ръководители г-жа Майя Найденова и г-жа Тонка Иванова, осъществиха планувано посещение с учебна цел на Астрономическа обсерватория и планетариум в град Ямбол. Там официално беше открит нов дигитален планетариум, единствен в Югозападна България.
Дигиталният планетариум е интеграция на лазерни технологии и софтуер, които позволяват сферично изображение на различни космически обекти. Новата система използва програмата „Стелариум“, която визуализира небето.Тя позволява да се избере местоположение и време за наблюдение на звездното небе, до каква гранична звездна величина да се наблюдават звездите – човек може да види до 6000. Програмата свързва звездите, показва наименованията, очертанията и картинките на съзвездията.
Младият екип: директорката Светлана Кънева и специалистът Благовест Царев създадоха много приятна обстановка. От Звездната зала се демонстрира нощното небе на различни географски ширини, видимото денонощно движение на звездите, красиви Галактики, положението на Слънцето и др. На учениците и техните ръководители се представи поглед отвисоко на града, показани бяха забележителности и емблематични места. Всички бяха ентусиазирани от чутото и видяното. Множеството от снимки са запечатали удоволствието от приятен учебен час на открито сред есенната красота на Ямбол.
Учениците от „Клуб на знаещите“ в знак на благодарност за топлото и много интересното гостоприемство подариха на домакините своя картина.