Поетесата Елка Стоянова спечели в Стара Загора 40-ия поетически трубадурски двубой

Десетки любители на мерената реч се събраха във фоайето на Операта в Стара Загора, за да присъстват вечерта на 11.11.2022 г. на 40-ия поетически трубадурски двубой. Победител стана поетесата Елка Стоянова от Бургас, която получи 122 гласа срещу поетесата Мария Донева, който спечели 107 гласа от публиката.

Два часа продължи поетическият двубой между Елка Стоянова, която определи себе си като „съсъд на грях и страст“ и Мария Донева, която разкри, че може да се каже, че повече живее с книги, отколкото с хора. 

Надпреварата продължи в четири тура и приключи със стихове на тема „Зрънце от Слънцето“, които двете поетеси написаха за пет минути. Темата беше избрана след жребий от различни предложения на публиката.

На финала двете поетеси признаха, че са приятелки и наградата няма да ги раздели. Това потвърди и Здравко Георгиев, директор на Радио Стара Загора, който беше секундант на Мария Донева.

Зрители от публиката споделиха, че са били много впечатлени от секунданта на Елка Стоянова – Антон Димитров, неин съгражданин от Бургас, който раздаде десетина паламуда на опонентите им, както и на домакините на двубоя. 

Мария Донева благодари на автора и водещ на двубоя Петър Чухов, както и на библиотека „Родина“, организатор на поетичната надпревара.

Поетическият трубадурски двубой се организира за 40-ти пореден път, а Стара Загора е домакин за втори път, посочи Слава Драганова, директор на библиотека „Родина“. За първи път е организиран през 2010 г. В него са мерили талант и сили поетесата Мария Донева и Владо Любенов. Победител е била Мария Донева със секундант Христо Карастоянов. 

Д-р Румяна Лечева/БТА