Чудотворецът Св. Мина е пазител на жените, семейството, децата

Българската православна църква е отредила 11 ноември на чудотвореца Св. великомъченик Мина Той е египтянин по произход, който служел в армията от Котуанската област, от където идва и името му Свети великомъченик Мина Котуански.

Той изповядвал християнската вяра и след като римските царе издали указ да бъдат избити всички християни, се оттеглил от армията и отишъл в пустинята, където се отдал изцяло на християнската вяра.

Смята се, че Свети великомъченик Мина е покровител на семейството, самотните жени, пътниците, бездомните, сираците, жените които не могат да заченат, знахарите и лечителите.

Хората които са се молели пред иконата на Свети Мина или в негов манастир твърдят, че той прави чудеса. Стига човек да отиде с истинска вяра и отворено сърце, няма как светецът да не чуе молитвите му.

2 мощни молитви към Свети Мина, които най-бързо помагат за сбъдване на искрени желания

Стотици са жените, които ходят в манастира му и се молят на Свети великомъченик Мина да заченат, а след това се връщат в манастира да кръщават децата си, казвайки: „Това е чудо! ”.

Друго чудо, което прави молитвата към Светеца, е да дарява с благополучие семейството и да скрепява разклатените бракове . Много семейства споделят, че молитвата отправена съм Свети Мина им е помогнала да разрешат проблемите си и да дарят нов живот на връзката си.

Не са малко и вярващите, които отиват с последна надежда, молейки Светеца да ги изцели от някоя неизлечима болест. Няма такъв, който да се е завърнал от храма и молитвата му да не е била чута. Вярващите смятат, че иконата му има могъща лечебна сила, която е неизчерпаема и когато хората силно вярват в това – получават изцеление.

Молбата към Свети Мина винаги е чута , той сбъдва най-съкровените желания на вярващите в него . Веднъж помолил се на Светеца, няма поклонник, който да не се е върнал на това свято място. Хората споделят, че когато си тръгват от там душата им остава спокойна и чиста. Слепите проглеждат, куците прохождат, болните оздравяват, изгубените се намират, въобще няма чудо, което да не се е случвало пред иконата на Светеца.

Празникът на Свети Мина бележи средата на тъй наречените Вълчи празници. Времето от Архангеловден (8 ноември) до Коледни заговезни ( 14 ноември) е време, в което вълците бесуват. На места вълчите празници започват от Коледни заговезни (14 ноември) и свършват на Въведение Богородично (21 ноември). Последният ден е на Куцулан, посветен на най-страшния вълк, който върви последен след стадото.

Най-известното свято място кръстено на Св. Мина е Обрадовският манастир “Св. Мина” близо до София. Според легендите той е основан през късно-римската епоха. През 11в. на това място е имало голям манастирски комплекс с 40 параклиса, множество манастирски сгради и духовно училище, както и метох на Света гора,

През Средновековието манастирът е част от Софийската Мала Света Гора – пръстен от манастири около днешната ни столица. Кръстоносните походи и османските нашествия постепенно заличават напълно следите на Светата обител, но споменът за манастира на името на светеца-воин Мина остава в легендите.

При прокопаването на коритото на река Владайска са открити основи на сгради, а по-късно реката дълго време е носила керемиди, камъни и тухли.

През 1927г. селяни случайно се натъкват на останки от древния манастир и в периода 1942 — 1945г. Обрадовската обител е възстановена в сегашния си вид. Тогава е издигната днешната манастирска църква, а малко по-късно са построени няколко параклиса. В един от тях посветен на Св. св. Козма и Дамян е вградено аязмо със светена вода. Построена е и сграда за подслон на поклонниците, която просъществувала до 1969г. На нейно място са издигнати две други жилищни постройки.

Манастирът има чудотворна икона на Св. Мина, изобразен в цял ръст, с копие и кръст. Ръката, която държи кръста, самият кръст, върха на копието, ореолът, кръста върху щита и токата на колана му са с метален обков. Въздействието на иконата е изключително. Има чудесна градина с пейки, маси и навеси, детски кът, много цветя и дървета. Винаги е пълно с хора и преобладават младите. Манастирът Св. Мина се намира в близост до София, на брега на Владайската река. Вярващите го определят, като късче от рая.

Именници са Мина, Минка, Минко, Минчо, Виктор, Виктория, Викентий.

Dolap.bg