Световен ден на мира 2022: Образование, работа и диалог между поколенията

„Образование, работа, диалог между поколенията: средства за изграждане на траен мир“. Това е заглавието на посланието на папа Франциск за Световния ден на мира 2022.
След предложената през 2021 тема за г.“културата на грижата“, като път за „изкореняване на културата на безразличие, отхвърляне и конфронтация, често преобладаваща днес“, папа Франциск обявява темата за следващата година, предлагайки иновативен прочит, който отговаря на нуждите на настоящето и бъдещето: „Образование, работа, диалог между поколенията: средства за изграждане на траен мир“.
„По този начин папа Франциск индивидуализира три обширни сфери на изцяло променящия се контекст, за да предложи новаторски прочит, който отговаря на нуждите на настоящето и бъдещето, като приканва всеки „да чете знаците на времето с очите на вярата, така че посоката на тази промяна да разбуди нови и стари въпроси на които е необходимо да се даде отговор“, се чете в съобщението на Ватиканския пресцентър.

Как образованието и възпитанието могат да изградят траен мир? Дали работата в света отговаря повече или по-малко на жизнените нужди на човешкото същество по отношение на справедливостта и свободата? Наистина ли поколенията са солидарни помежду си? Вярват ли в бъдещето? Успяват ли ръководителите на обществата да поставят помирението в този контекст?“.

Световният ден на мира бе  учреден от папа Павел VI през декември 1967 г. със специално послание и беше отбелязан за първи път през януари 1968 г. на фона на Виетнамската война и надеждата за примирие в продължаващия дългогодишен конфликт.