Освещаване на параклис „Свети великомъченик Георги Победоносец”

Първият в Старозагорска епархия параклис, построен във военно формирование, носещ името на „Свети великомъченик Георги Победоносец” беше осветен на 10 ноември 2022 г. с благоволението на Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан. В служение със свещеници митрополитът извърши празнично водоосвещение за здраве, благоденствие и успех на военнослужещите от 2 Тунджанска механизирана бригада.
Проектът за изграждане на параклиса е разработен от екип оглавяван от архитект Петър Влахов , а строители са фирма „ЕСТЕТИ” ЕООД и фирма „ЕЛМИ” ООД.
Храмът е съграден в памет на загиналите български воини за свободата и независимостта на България, съхранявайки изконната връзка между Българската армия и Българската православна църква за запазване на нравствените ценности и добродетели, запазване на войнската мотивация и единство сред военнослужещите.
През месец март 2020 година, военнослужещи и цивилни служители от бригадата учредиха сдружение с нестопанска цел „Тунджанци – Решителност и чест”, обединени от благородната кауза за изграждане на параклис, носещ името на св. Георги. Символичната първа копка беше направена през същата година на 1 септември, по повод празника на Втора Тунджанска механизирана бригада, от Старозагорския митрополит Киприан и командира на бригадата бригаден генерал Стоян Шопов.
Командирът на 2 Тунджанска механизирана бригада, бригаден генерал Станимир Христов прие строя на формированията от състава на бригадата и им благодари за волята, огромното желание, ентусиазма и най-вече вярата в осъществяването на този благороден проект – изграждането на параклиса „Свети великомъченик Георги Победоносец”.
Бригаден генерал Христов изказа своята благодарност и на всички дарители, като им пожела здраве, щастие, семейно благополучие и вяра в изконните християнски добродетели и им връчи дарителски грамоти.
Гости на събитието бяха Областния управител на област Стара Загора господин Иван Чолаков, Заместник – началника на щаба по поддръжката в сухопътното командване на НАТО в Измир, Турция бригаден генерал Стоян Шопов, Командира на 61 механизирана бригада генерал Деян Дешков, представители на държавни институции, командири на формирования от Българската армия, офицери от резерва и запаса от Военно-патриотични сдружения и съюзи, дарители и представители на фирми спомогнали за изграждането на параклиса.
Благовест Илиев