Бароков концерт на Атсу и Сачи Уджийе – „От небето дойде нежност и трепет“

Камерен концерт с барокова музика бе представен на 10 ноември 2022 г. на сцена Фоайе в Старозагорската опера. Концертът бе от двама артисти на Операта, посещаващи вокалната студия на оперната прима Стефка Минева – Сачи Ужийе, сопран, блок флейта  и тамбура, и Атсуфуми Ужийе, ударни инструменти, флейта и тамбура. Това е първи самостоятелен концерт в България за японското семейство, което от две години е в състава на оркестъра на Старозагорската опера. Съпроводът на чембало бе на  Ерна Пушева. В програмата бяха  включени произведения на Бах, Вивалди, Скарлати, Монтеверди и др.

Концертът събра многобройна публика – колеги на Атсу и Сачи от Операта, приятели от Танцовия фолклорен клуб при Община Стара Загора, където танцуват двамата японци, много почитатели както на талантливото семейство, така и на оперната прима Стефка Минева, която има своя студия от 2016 г.

Подредихме като отзив думите на развълнуната д-р Рени Колева, един от големите приятели на Операта след концерта:

„Преди началото бе – усещане за топлина, светлина, напрегната от неизвестното публика.

Начало – от небитието дойде нежност и трепет.

Бавно и търпеливо музиката  свали от телата прахта, забързаността, напрежението.

Спря пред входа на душите и смирено попита: Ще ми се доверите ли? Ще ви заведа някъде, където светът е по-друг.”

Атсуфуми Ужийе – спокоен, фин. Хванати от нежната ръка и глас на Сачи, внимателно наблюдавани от Ацу, ритмувани от Ерна и композирани от велики майстори на Барока, очите душите на публиката полетяха нежно.

Звездата в косите на Сачи бе част от съзвездието на Музиката, която въздигна душите, отърси ги от  еднородността на битието и ги изпрати в другия свят.И благодарната публика бе нетърпелива да аплодира. Бързаше да стиснат вълшебните ръце на музикантите.

Краят – за 19,30 ч.! Но!

…безброй усмивки, поздравления, цветя, благодарности към артистите, че заведоха публиката си в един прекрасен свят.

Благодаря !”

Долап.бг

Снимки Рад Димитров