„Изключителна находка“ на бронзови статуи пренаписва етруско-римската история на Италия

Благодарение на калта, която ги е предпазила, статуите са открити в перфектно състояние

Над 20 бронзови статуи на повече от 2000 години са открити в древен термален извор в Тоскана, предадоха световните осведомителни агенции, позовавайки се на италианските власти, предаде БТА.

Безпрецедентната находка ще пренапише историята за прехода от етруската цивилизация към Римската империя.

Откритието при археологически разкопки край Сиена е едно от най-значимите в Средиземноморието. Със сигурност то е най-важното след като през 1972 г. под вода бяха открити прочутите бронзови воини от Риаче, заяви Масимо Осана, директор на музеите към министерството на културата. 

Италианският министър на културата Дженаро Санджулиано също приветства откритието,

което според него ще даде допълнителен тласък на туризма. „Това е изключителна находка, която още веднъж потвърждава, че Италия е страна на огромни и уникални съкровища“, се посочва в направеното от него изявление, цитирано от Ройтерс. 

Благодарение на калта, която ги е предпазила, статуите са открити в перфектно състояние.

Заедно с тях са намерени над 5000 златни, сребърни и бронзови монети, съобщават от министерството.

Като доказателство за важността на находката институцията обяви изграждането на нов музей в района, където да бъдат съхранявани антиките.

Якопо Таболи, който координира археологическите разкопки, каза, че откритието е значимо, защото хвърля нова светлина върху края на етруската цивилизация и разширяването на Римската империя между втори и първи век преди Христа.  

Периодът е белязан от войни и конфликти на територията на днешните региони на Тоскана, Умбрия и Лацио.

Въпреки това бронзовите статуи са свидетелство, че етруски и римски семейства са се молили заедно на божества в свещеното светилище на термалните извори. Статуите носят надписи както на етруски, така и на латински.

„Докато извън светилището са се водили социални и граждански войни, вътре в него елитни етруски и римски семейства

са отправяли молитви заедно“, казва Таболи. „Възможността да се пренапишат отношенията и диалектиката между етруските и римляните е изключителна“, допълва той. 

Част от бронзови статуи изобразяват цели фигури на хора или богове,

докато други са на отделни части от тялото и органи, за които от боговете е търсена намеса за лечение чрез термалните води, се казва в изявление на министерството.

Източник:Vesti