На 52. ФОБИ пианистът Светозар Иванов ще представи проекта си „Мистерията на тишината“

На 19 ноември 2022 г. от 19:00 ч. на сцената на Държавна опера Стара Загора, в програмата на 52 Фестивал на оперното и балетното изкуство, пианистът СВЕТОЗАР ИВАНОВ ще представи авторския си спектакъл „Мистерията на тишината“.  Това е колекция от мултимедийни миниатюри, вдъхновени от поезия.

Музика от Кауъл, Крам, Скрябин, Вайл, Устволская, Кейдж, Ржевски, и Саариахо. Стихове от Сафо, Борхес, Аполинер, Лорка, Ахматова, Пас и Камингс

Хореография Елени Марку

Аанимация Лесли Смакър по филмови кадри от Айзенщайн и Кирсанов

С участието на Елени Марку /танц/ и Симона Кодева /сопран/.

Светозар Иванов е възпитаник на Гимназия с преподаване на чужди езици“Ромен Ролан” в Стара Загора, завършил е Музикалната академия „Проф.Панчо Владигеров” в София и е защитил докторат в Мичиганския Университет. Професор е по пиано в Университета на Южна Флорида, основател и артистичен директор на Концертния Цикъл Steinway във Флорида, преподавател във Фестивала за Камерна музика Green Mountain във Върмонт, Пражкия Пиано фестивал в Чехия, и Фестивала Brancaleoni в Италия.

Концертира като солист и камерен музикант по престижни световни сцени. All Music Guide, Fanfare Magazine и American Record Guide писаха с възхищение за неговите дискове: „Naked Tango“ беше описан като „невероятно оригинален, трогателен, личен и музикално поглъщащ“, а дискът „Vers la flamme“ получи отзвуци за изпълнения „интерпретирани с апломб, замах, и пълна увереност”. За диска „Echo“ един критик писа: „Най-отличителната дарба на Иванов като пианист е неговото умение да ни привлича душевно навътре, което създава у нас чувството, че наближаваме неизвестността“. „Dream Images“ беше описан като „превъзходен и завладяващ“, а последният му албум “Intermissions”като “изпълнен със зрелост, дълбока изразителност и достойнство”.

Заедно с традиционни рецитали, Светозар Иванов също създава и представя концерти и филмови изпълнения, в които се смесват различни изкуства (документални и експериментални филми, анимация, поезия, танц, стрийминг). Скорошните му филмови проекти включват DVD “Perpetual Tango”, “Music of Shadows” и “Poetry Series” (поредица от 12, филма вдъхновени от поезия).