Пчелният рояк произвежда електрически заряд колкото буреносен облак

Докато се роят, медоносните пчели могат да произведат плътност на атмосферния електрически заряд, която е по-голяма от тази на гръмотевична буря. Докато Елард Хънтинг и колегите му били на открито и изучавали времето в полева станция в Англия, те забелязали нещо неочаквано на един от техните инструменти. Въпреки че нямало индикации за наближаваща буря, уредите за измерване на електрическото поле регистрирали любопитно повишаване на атмосферния електрически заряд.
Медоносните пчели от кошерите на базата били в процес на роене, търсейки си нов дом. Когато екипът разгледал по-задълбочено данните, станало ясно, че роящите се медоносни пчели са създали атмосферен електрически заряд и че е подобен на този на гръмотевичен облак.
„Това е първият доклад за биологията като източник на биогенен космически заряд, който може да бъде също толкова уместен, колкото физически явления като облаци“, казва Хънтинг, един от авторите на изследването и биофизик в университета в Бристол в Англия.
Учените отдавна са наясно, че отделните пчели носят малък заряд, докато летят във въздуха, причинен от триенето на частите на тялото им във въздуха и една в друга. Това е подобно на това как триенето на балон върху парче плат или плъзгането на обути в чорапи крака по килима създават статично електричество. Зарядите у пчелата помага на цветния прашец да полепне по нея и да сигнализира на другите пчели кои цветя вече са били посетени.
Но никога досега изследователите не са регистрирали толкова високо напрежение сред роящите се медоносни пчели. Те поставили видеокамери и допълнителни монитори за електрическо поле. Устройствата уловили три рояка за около три минути всеки, измервайки плътността и електрическото поле на всеки от тях.
Рояците пчели произвели електрически заряд, който варира от 100 до 1000 волта на метър. И колкото по-гъст е роякът, толкова по-голям заряд произвежда.
Използвайки данните за медоносните пчели, учените създали модел за прогнозиране на потенциалния атмосферен електрически заряд и на други насекоми, включително скакалци, молци и пеперуди.
„Скакалците гъмжат в библейски мащаби“ – казва в изявление Лиъм О’Райли, биолог от университета в Бристол. Облаците от тези насекоми могат да стигнат до 460 квадратни мили и да включват приблизително 80 милиона скакалци на квадратна миля. Изследователите прогнозират, че скакалците ще имат много по-голямо влияние върху атмосферата в сравнение с медоносните пчели.
снимка: iStock
Източник: Списание „Осем“