В света на оцелелите спомени

За книгата на Алберт Бенбасат „Изгубени вещи“

На 2 ноември 2022 година, литературният историк Иван Матев – директор на Музей „Литературна Стара Загора“, представи в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ белетристичния сборник с разкази „Изгубени вещи“ (Издателство „Колибри“, София) от Алберт Бенбасат. На фона на изумителната колекция от над 700 малки книги, събирани с упорство и страст от г-н Бенбасат, се формира диалог за жанровата същност на оригиналната му книга, нейната дълбочина и екзистенциални послания. На представянето г-н Иван Матев предложи проникновен прочит с изключителен коментар на „романа“ „Изгубени вещи“, който дълбоко трогна проф. Бенбасат.

Преди събитието проф. Алберт Бенбасат, неговият брат г-н Йосиф Бенбасат, семейството г-жа Мая Славова и г-н Ваньо Недков – собственици на столичното издателство „Недланд“, водени от г-н Матев, посетиха античния форум на Августа Траяна и експозицията на Музей „Литературна Стара Загора“.

Книгата на проф. Бенбасат „Изгубени вещи“ се вглежда с носталгия към излезлите от масова употреба артефакти, които пазят в себе си множество атрактивни, но и социално значими истории. По елегантен и неподражаем начин, чрез спомена за различни вещи, писателят споделя лични истории, под чиято патинирана повърхност прозират случки и събития за изгубени или забравени светове. Предметите играят ролята на посредник, свързващ читателя с духа на различни отминали епохи. Четиридесет и четирите разказа в сборника доказват, че вещите (особено старите), могат да бъдат много повече от непотребни вехтории, те са наши пътеуказатели и в съвремието… Запазвайки се в живота ни, постепенно и неусетно, те се превръщат в алтернативна биография и духовен трезор за спомени и поуки. Авторът опроверга предпоставената убеденост на младите поколения, че старите вещи са ненужни и нямат място в „модерния“ дом!

Професор Бенбасат говорѝ за усещанията си, когато използва някоя от петте си пишещи машини – „материализирането на словото е съпроводено от своеобразен ритъм и характерен технически звук“. Като жест към автора г-н Иван Матев му подари ръкописа на своето слово, напечатан на българска пишеща машина „Марица“. Алберт Бенбасат сподели, че любимата му „изгубена“ вещ са старите часовници, тези с махало, които изостават, избързват, ненадейно спират и механичното им сърце, както и при хората, се нуждае от ремонт. Поканена спонтанно от госта, Яна Ленова – съчлен на Фондация „Пейо Яворов“, прочете от книгата му разказът „Между кориците“. Почитателите на Алберт Бенбасат от старозагорската литературна общественост имаха възможност да вземат автограф от писателя.

Музей „Литературна Стара Загора“

(Снимки: Мария Танева)