Над 180 студентски фотографии и плакати украсяват Културен център „Стара Загора“

Навръх Дена на народните будители – 1 ноември 2022 г. се откриха две изложби на студенти от специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“ от Педагогически факултет на Тракийски университет, Стара Загора.

Двете изложби са с две различни заглавия. Те са и с две различни теми и са експонирани на две различни места – във фоайетата на Културен център „Стара Загора“. – Това обясни за медията ни главен асистент д-р Катя Тинева , преподавател по специалните предмети, куратор на изложбите.

На първия етаж изложбата е наречена „Изследване на фрагмента“. Чрез фотографията студентите се опитват да дадат отговор на въпроса какво е фрагмент.

Фрагментът може да бъде намерен навсякъде. Той е в архитектурата, но може и човекът да е фрагмент, и човешката ръка. Или всеки малък детайл, който може да бъде открит и който да бъде пречупен през фотографията като изкуство.

Затова решихме да направим една инсталация към тази изложба, която да показва фотографии които са в черно-бяло върху хартия – паус в голям размер. Осветени са с различни цветове, за да има игра на светлина и сянка върху фината хартия. Вложено е в голяма степен полиграфско мислене, което да бъде свързано и с фотографията и с хартията , защото студентите ни са и графични дизайнер, т.е. визуални артисти.

На втория етаж изложбата се казва „Дизайн 37“. 37, защото толкова са участващите студенти от втори, трети и четвърти курс. Те са прескочили една първична граница. Така е по-загадъчно, но и по-концептуално. Графичният дизайн предполага по-цифрова трактовка.

Посетителите ще видят различни форми на графичен дизайн- плакат и лого, защото това е част от тяхното обучение, което усъвършенствуват непрекъснато. Има различни варианти на плакати: По-свободни, тематични и пр. и показват пътя по който се изгражда всеки графичен дизайнер, от къде преминава…

Студентите сами оформиха своите постери, представиха пиктограми, които също са част от обучението по графичен дизайн и разбира се логото и неговото приложение в реална среда през дигиталното решение.

Всеки, който иска да види изложбата, не само ще проследи пътя, по който се изгражда графичният дизайнер, но и как четвъртокурсниците са оформени като графични дизайнери и имат възможности занапред да се развиват в това отношение“,- каза д-р Тинева.

В присъствие на авторите на изложбата, на преподавателите им, на много почитатели на изобразителното изкуство и педагози, изложбата откри проф. д-р Ани Златева, главен секретар на Тракийски университет. На всички тя честити Деня на народните будители и благодари на студентите за всеотдайността им и високите им постижения.

Росица Ранчева