Слава вам, будители народни!

Навръх 1 ноември 2022 г. Ден на народните будители , традиционната тържествена церемония по връчване на високото отличие плакет и грамота „Анастасия Тошева“ на Община Стара Загора за най-високи постижения в областта на образователното дело, събра в Културния център „Стара Загора“ стотици дейци и творци на знанието.

След проведено заседание на специално назначена комисия със заповед на кмета на Община Стара Загора всичките шест номинации бяха уважени.

Позволете ми най-напред да отправя поздрав към всички Вас, дейци на науката и образованието, на културата, на журналистиката и най-вече хората, които милеем за родния град, каза в поздравителното си слово ресорният зам. кмет на Общината Иванка Сотирова.- Благодарение на всички Вас, днес има с какво да се похвалим. Всяка година е много трудно да се изберат най-достойните. Истина е, че има толкова много прояви в града, които се дължат на Вас. Всички знаем каква отговорност ни е завещала историята : да пазим имената на всички, които са създали нашата културна идентичност и са сътворили онзи духовен път, по който днес трябва да възпитаваме следовниците ни.

Благодаря Ви, колеги, за това, което правите! Нека бъдем живи и здрави! Нека си пожелаем управлението в държавата ни да придобие друга посока. За това е нужна осъзнатост и повече смирение. Това, което Вие правите в класните стаи , пред родителите и учениците. Поклон пред Вашата дейност! Честит и благословен празник! – каза в заключение г-жа Сотирова.

Тя връчи първата награда на Здравко Личев – старши преподавател по немски език в ГПЧЕ „Ромен Ролан“.

Г-н Лечев е основен преподавател в международната програма DSD – клас от първата специализирана паралелка в гимназията през 200 4 г. Година по-късно придобива статут на екзаминатор, допринася за успешната реализация на възпитаници на училището, които са сред най-високо оценените в страната на изпита на престижната немска диплома DSD. Ментор и вдъхновител, с принос за координирането и високите стандарти по обучение по немски език в училището. Ръководител е на клуб „Дебати“ на немски език. Тази година, негова ученичка Селен Али достига до финала на международно състезание „Младежки дебати“ – единствена от България.

Дългогодишни колеги, Иванка Сотирова допълни неизброимите високи професионални и нравствени качества: „Това е един от най-любимите учители в града и на всички възпитаници, преминали през гимназия „Ромен Ролан“. Той е един от стожерите на гимназия „Ромен Ролан“, един от правоприемниците на духа на училището , благодарение на който, заедно с останалите колеги, успяват да съхранят този дух. Това е едно от училищата, които разнасят славата у нас и по света. Благодаря Ви, г-н Личев! “

С плакет „Анастасия Тошева“ беше удостоена Росица Джиновска, старши учител по Български език и литература в ППМГ „Гео Милев“. Тя е преподавател, който влага творчески ентусиазъм и сърце в работата с възпитаниците на гимназията . От първия випуск седмокласници през 2011 г. до днес, учениците на които преподава, са първи по успех в областта и в топ-10 за страната в Националното външно оценяване за VІІ клас. С принос към успехите и постиженията на учениците в училището, работи по проекти и в извънкласни форми на обучение за подпомагане на възпитаниците си за постигане на тези високи резултати.

С плакет „Анастасия Тошева“ се удостои колективът на Средно училище „Максим Горки“. Училището ежедневно провежда езиков обмен с училища в Русия и Беларус. Колективът успешно работи с институтите „Сервантес“ и „Конфуций“. Училището е единствено в областта и четвъртото в страната, в което се въвежда интензивно обучение по китайски език.

През 2021 г. Националният инспекторат по образование постави най-висока по скалата за оценяване експертна оценка на качеството на образованието, предоставено от СУ „М.Горки“. Доказателство за високия професионализъм на колектива са успехите и постиженията на възпитаниците на училището и множеството спечелени награди от международни и национални конкурси.

Зам.областният управител на Стара Загора Стоян Стоянов връчи плакета „Анастасия Тошева“ на Мая Нейчева, директор на Детска градина No 23 „Кипарис“. Г-жа Нейчева допринася към духовно-нравственото възпитание и развитие на децата в поверената й детска градина. Инициатор е на редица събития с Църковното настоятелства на старозагорския храм „Св. Троица“. Активно включва децата и техните родители в часовете по религиозно възпитание, както и в благотворителни инициативи, насърчаващи усвояването на добродетели като доверие, милосърдие и взаимопомощ.

Милена Йолдова -Стоянова – началник на Регионално управление на образованието връчи следващите две отличия на Мария Табанова и Патриция Ахчиева, старши учители в Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Ив.П. Павлов“:

Мария Табанова е старши учител по професионална подготовка. Тя е организатор на дейностите по професионалните дисциплини в училището, свързани с подобряване на качеството на образованието. Водещ автор и съавтор е при разработване на учебни и изпитни програми от национално значение при задължителната професионална подготовка. Разработва електронно помагало за безопасност на храните с доц. Стоян Стратев и д-р Тачо Пашов, което е единственото одобрено и публикувано. Участва активно в проектите на гимназията и по различни оперативни програми.

Патриция Ахчиева е старши учител. От 2012 г. тя ръководи в гимназията Руски театър и слово и представя училището на национални поетични и театрални фестивали. Възпитава учениците в духа на доброто, на творческото приятелство, любов към изкуството и културата. Разширява кръгозора им и ги мотивира. Възпитаници на училището ежегодно участват в национални театрални поетични конкурси на руски език и печелят призови места.

Всички високо оценени и наградени учители благодариха за признанието.

По отколешна традиция на този велик 1-ви ноември Съюзът на учените -клон Стара Загора връчва своите годишни награди „Будител на годината“. Председателят на организацията доц. д-р Васил Хаджиилиев поздрави присъстващите с думите:

Преди 100 години ние българите открихме нашето движение – Будителството. И днес имаме нужда от този празник. През 2016 г. Управителният съвет на Съюза на учените реши да учреди наградата „Будител на Стара Загора“. Тя се дава само на старозагорци с дух, мисъл, слово и перо, които работят за Стара Загора.

Тази година и тримата номинирани не са родени в Стара Загора, но това не им пречи да бъдат по-старозагорци от някои други. Да приветстваме тримата нови будители на Стара Загора: д-р Нино Луканов, проф. Иван Танев и кап. Цветомир Василев.

Нино Луканов е роден на 13 ноември 1936 г. в с. Девине, Врачанско. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов през 19 62 г. По време на обучението си получава назначение като актьор в Старозагорския драматичен театър „Гео Милев“. Пресъздава над 100 роли, четири от които и в киното.

Успешно защитата дисертация на тема „Дишането на актьора на драматичния театър“, като получава научна степен „Кандидат на изкуствоведските науки“. За приноса си в областта на театралното изкуство Нино Луканов получава голямата награда „Стара Загора“ през 1972 г. , носител е два пъти на орден „Кирил и Методий, автор е на две самостоятелни фотоизложби На 19 март 1994 г. инициира създаването на Музикално общество „Борис Христов“ , което председателства и до днес. През 2004 г. той издаде монографията „Борис Христов – незабравими мигове от едно приятелство“.

Проф. Иван Танев е роден на 9 октомври 1951 г. в село Самуилово, старозагорско. През 1969 г. завършва гимназия „Христо Ботев“ в града на липите, а през 1974 г. СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Атомна физика“. От 1984 до 2019 г. работи в Медицински факултет на Тракийски университет като асистент, доцент и професор. Основните му научни приноси са върху механизмите на киселинната алкална и термична хемолиза на еретротици. Издал е четири учебника по медицинска физика и био физика. Публикувал е 150 научни статии и доклади с около 450 цитирания. Интересува се от българска история, фолклор, краезнание. От 2010 г. е ръководител на Историческо дружество „Българска орда“ към НЧ „Св. Климент Охридски-1858“ Стара Загора.

Третият будител за 2022 г. е капитан Цветомир Василев. Той е един от водещите диригенти на Българската армия. Роден е през 1972 г. във Велико Търново. Завършва Средно музикално военно училище в София, след което се влива в редиците на Гвардейския оркестър на Българската армия. Междувременно завършва „Музикална педагогика“ в родния си град, където по-късно става и преподавател по обой. След специализация и конкурс през 2004 г. е назначен за диригент на оркестъра на Пета шипченска механизирана бригада в Казанлък. През 2007 г. цялата формация е предеслоцирана във Втора тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, където дейно участва във всички армейски и градски ритуали и тържества.

През 20026 г., заедно с оркестъра на Националния военен университет „Васил Левски“ формират Фестивален военен оркестър, а през 2011 г. след случайна среща с известния тромпетист Венци Благоев се заема с организиране на наследника на Лайв Зара джаз – Джаз форум Стара Загора. Ражда се и любимото му дете – първият военен бигбенд в страната.

В навечерието на 24 май 2022 г. малко преди 10-ия Джаз форум Стара Загора , концертът на Военния биг-бенд Стара Загора „Джазът между вчера и утре“ бе избран за музикално събитие на 2022 г. в класацията на БНТ „Вечната музика“.

Стара Загора и кап. Цветомир Василев са в изключително творческо съзвучие и няма нужда никой да бъде убеждаван в активното и ценно присъствие в културния живот на града на маестрото.

Освен грамоти, пластики и цветя, наградените получиха Поздравителни адреси , признание и големи букети от приятелски институции. Развълнувани, те благодариха за високата чест и се зарекоха да я отстояват още дълги години. По традиция, всички те удариха стар училищен звънец, за да събудят някои заспали люде.

Ученици от НУМСИ „Христина Морфова“ и Вокална група „Траяна глас“ оцветиха с музика красивия празник.

Празничния приповдигнат финал направи Военният духов оркестър с диригент кап. Василев. В програмата беше застъпена само българска музика.

Росица Ранчева