„Музикалното влакче“ потегли от Държавна опера-Стара Загора с пълна пара

„ДО РЕ МИ в пелени” на Държавна опера-Стара Загора се завърна на сцената с „Музикалното влакче” в празничния 1 ноември. На детската сцена във фоайето една симпатична компания артисти в ролите на слонче, маймунка-машинист, зайче и куче пътуваха до различни страни от Европа – Италия, Испания, Германия и стигнаха чак до Пенсилвания,САЩ и Мексико.

Идеята за „Музикалното влакче” е на Красимира Георгиева /цигулка/, която посвещава тази постановка на първото си внуче, нейно голямо вдъхновение. Сценарият бе доработен от младата Станислава Ризова, драматург. Оркестрациите са на Мирослав Георгиев, пиано.

Пространството, оградено за децата и родителите се оказа тясно и имаше правостоящи малчугани в ръцете на баба и мама. Всички малки зрители бяха много послушни и участваха в действието дейно. Първата спирка на „Музикалното влакче” бе Великобритания, където кучето и зайчето танцуваха валс VELETA WALTZ дори в дъжда с чадъри в ръка. Влакчето прекоси океана и пристигна в САЩ, Пенсилвания, където пътниците танцуваха на „Пенсилвания полка”. Само че им стана студено и отпътуваха за Мексико, където животните-пътници и деца танцуваха заедно на MEXICAN DANCE. Температурата остана висока и темперамента също и на следващата спирка на влакчето – Испания. Там слончето изпя куплетите на тореадора от „Кармен”, обаче дружинката се поуплаши от борбата с бикове и побърза да отпътува за Италия. Там машинистът изпя SANTA LUCIA и всички си помечтаха за пици и спагети.

Пътешествието продължи през Германия с ария на Папагено и ариозо на леля Грета и се прибра в Родината благополучно, където бе посрещнато с Пайдушко хоро.

Веселите герои от „Музикалното влакче” са  солистите на Държавна опера-Стара Загора Нина Димитрова, Лиляна Ходжева, Стоян Буюклиев, Милен Денев, Христо Иванов, Богомил Русенов, Никола Марулев, Живко Добрев. Сценографията и костюмите са на Теодора Джамбазова.

„Музикалното влакче” ще тръгне отново на път на 29 ноември в 10 часа от фоайето на Операта.

Не е нужно да носите никакъв багаж, а само любопитство и желание да се забавлявате. За малките зрители е истинска радост да видят музикални инструменти и изпълнения с тях и с артисти наживо и при толкова близък контакт.

На спектаклите от „ДО РЕ МИ в пелени” цялото фоайе на Операта се изпълва от чистата светлина на детските очи.

Екип на Долап.бг

Снимки Рад Димитров