Стара Загора почете подобаващо Деня на народните будители

Честванията на Деня на народните будители започнаха още на 31 октомври 2022 г. с научна конференция, посветена на 100 години от кончината на първия Старозагорски митрополит Методий.

Утрото на 1-ви ноември започна с Божествена света литургия в храм „Св. Теодор Тирон, възглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. На гроба на архиерея, който се намира в непосредствена близост до Божия дом, беше отслужена панихида в негова памет. С литийно шествие многобройните участници в ритуалите се отправиха към паметника на един от най-великите български духовници, организатор и вдъхновител на редица богоугодни дела, в това число и основател на сакралното за всеки старозагорец парк Аязмото. Пред монумента на дядо Методий, дело на старозагорския скулптор проф. Валентин Старчев, владиката, в съслужение със свещеници отслужи молебен за здраве и благоденствие . В емоционалното си слово той каза, че „на 1-ви ноември честваме паметта на всички народни будители, знайни и незнайни, възхваляваме техния подвиг и тяхното дело. А целта на делото им винаги е била духовното израстване на българите, на основата на православната ни вяра, пробуждането на българското народно самосъзнание и почитта към родната култура и нашия прекрасен български език. Днес прекланяме глави пред живота и подвига на тези свидни чеда на майка България: на преподобния Иван Рилски- чудотворец, на Св. Евтимий патриарх Търновски, на преподобния Паисий Хилендарски, Св. Софроний Врачански и множеството паднали наши народни будители. Те са немалка част от нашия живот, от нашите предци, които чрез жертвения си подвиг и силна вяра в нашия Господ Иисус Христос записаха имената си на небесата.

Днес обичната ни родина се нуждае от своите будители, от нови подражатели и разпространители на тяхното дело, което намира основание единствено в Евангелието и проповядването на благата вест.

Обични в Господа братя и сестри, благословени сме защото сме чеда на достойни и славни предшественици, отдали себе си и целия си живот на Христа, за да ни посочат единствения спасителен път, водещ към блажения и вечен живот. Непожалили сили, народните ни будители успяха да събудят съвестта у съвременниците си и да запазят свеща на вярата, книжовността българска във всяко българско родолюбиво семейство.

В този светъл ден нека всички да се поклоним пред стожерите на духовността през вековете, пред всички създали с любов книгата и литературата в България, в нашия обичан град Стара Загора. Пред онази плеада от художници, поети и духовници, които правят духа ни значим. И ние имаме своето място, за да се поклоним пред тях. Това е паметникът на блажено починалия Старозагорски митрополит Методий Кусев – едно от знамената на българската духовност, модел за подражание от наследниците.

Честит и благословен празник на всички будители, на всички, които ревностно и вярно пазят своята история“ – каза дядо Киприан.

От името на Старозагорския епархийски съвет той връчи най-голямото й отличие – орденът на Св. апостол Карп І степен на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с декан доц. Ивайло Найденов за особени заслуги към Старозагорска епархия в опазване и съхраняване на православното учение и изграждане на достойни свещенослужители и именно в нашата обична Старозагорска епархия. С Благодарствена грамота владиката удостои младият пианист от Северна Македония Арсений Ангелски за изнесения от него прекрасен концерт след научната конференция.

Всички вие, които сте тук днес, сте народни будители, даряващи духовност, възпитаващи в знание поколенията. Особено днес, тук, пред впечатляващия паметник на Митрополит Методий, трябва да сме отговорни към съхраняването на паметта, за да развиваме бъдещето. Нека показваме на младите хора важните ценности в модерния ни свят. Нека градим с тях и за тях знание, духовност. Да съграждаме България, такава каквато ни е завещана от предците ни.

Днес имаме нужда от смирение, от повече разбирателство и последователност. Благодаря на всички съвременни будители, които всеки ден дават добрия си пример. Да пребъде Стара Загора! Да пребъде България!“, каза пред стотиците присъстващи, предимно ученици зам.-кметът на общината Иванка Сотирова.

За будителското дело прочетоха есетата си Велизар Велев и Ема Станчева от Центъра за подкрепа за личностно развитие към Община Стара Загора.

В знак на признателност и преклонение пред делото на всички български будители, граждани и ученици положиха венци и цвета на паметника на Митрополит Методий Кусев.

Тържеството конферира Евгения Пекова. В него участва и Общинския духов оркестър с диригент Виктор Крумов.

Росица Ранчева