Зала „Д-р Светлозар Дойчев (1966-2012)“ откриха в ППМГ „Гео Милев“

Зала „Д-р Светлозар Дойчев (1966-2012)“ откриха в ППМГ „Гео Милев“

В навечерието на Деня на народните будители екипът на ППМГ“Гео Милев“ Стара Загора отдаде почит към своя незабравим колега и будител д-р Светлозар Дойчев. Актовата зала или както още е известна сред учениците зала 114 ще носи вече неговото име. Той остава в спомените на преподавателите само с Добро!

Дълбок поклон и респект!

Още като ученик Светлозар Дойчев проявява математически заложби и интерес към математиката. На фона на любовта към книгите и природните науки най-много изпъква желанието му да усъвършенства математическите си умения. Достига до разширения национален отбор по математика, нещо трудно-достижимо за тогавашните времена.

Завършва най-авторитетния и до днес факултет по математика и информатика – този на СУ „Св. Климент Охридски“. Още като студент се включва в математическото общество. След завършването си започва работа като учител в Стара Загора. Посвещава се на работата и семейството си и става перманентен член на националните комисии за подготовка и провеждане на Националната олимпиада по математика и другите престижни състезания от математическия календар.. Последните години е член на УС на Съюз на математиците в България и много уважаван в математическите среди. През 2010 защитава докторска степен на тема „ Откриване на млади таланти“.

През целия си творчески път Светлозар Дойчев е автор и съавтор на десетки сборници и учебници по математика за ученици от четвърти до дванадесети клас. Ние още помним учебниците на издателство „Регалия“ по математика за общообразователна и профилирана подготовка от осми до дванадесети клас математика, в авторските екипи на които Светльо играе важна роля.

Въпреки високия си математически ценз, д-р Дойчев остана един добър, отзивчив и съпричастен  човек към всичко случващо се с нас и нашето училище. Комуникацията с него винаги е била удоволствие. Той с удоволствие контактуваше с всички и споделяше своите знания и добродетели. Пряката работа с учениците го радваше най-много. Винаги се стремеше да е на ниво и не правеше компромиси в преподаването. Затова и учениците много го обичаха. Д-р Дойчев изигра много важна роля за развитието на най-добре представилия се за всички времена наш ученик Николай Белухов, с когото безрезервно споделяше всички свои знания, литература и контакти. Още в десети клас Николай спечели Националната олимпиада по  математика, а следващите две години бе всепризнат водач на националния ни отбор спечелвайки златен медал на Министерство на образованието.

За тези свои знания, умения и принос към математиката, учениците, училището и оттам и за града ни, д-р Светлозар Дойчев е избран за Почетен гражданин на град Стара Загора.

Нека с този символичен акт дадем своя принос за съхраняване на неговата памет.

Dolap.bg