Десетокласници на ППМГ „Гео Милев“ направиха и дариха на РИМ препис на Паисиевата „История Славянобългарска“

В навечерието на Деня на народните будители в Лапидариума на Регионален исторически музей (РИМ) Стара Загора, Екатерина Стратиева – Мирчева – учителката по Български език и литература на Профилирана природоматематическа гимназия (ППМГ) „Гео Милев“ проведе открит урок „Час по родолюбие“. Присъстваха ученици от гимназията, техни родители и учители, гости. Атмосферата беше празнична и превъзбудена. 30-ина момичета и момчета, облечени с униформите на гимназията, с еднакви папки в ръце, трескаво очакваха началото. Сред тях беше и г-жа Мирчева елегантно облечена в изискан бял тоалет, не по-малко развълнувана от учениците си.

Получената покана за събитието гласеше:“За Вас, които любите своя родъ и Българското отечество и обичате да знаете своя родъ и езикъ, ние десетокласниците от ППМГ „Гео Милев“ – гр. Стара Загора, с радост преписахме Паисиевата история, за да се пази и да не се погуби?

Празникът ще се яви с любезното участие на млади родолюбци от вокална група „Пеещи звънчета“ към Профилирана природоматематическа гимназия .

28 октомври, лето 2022; 13:30 ч. ; РИМ – Стара Загора.“

Началото сложиха „Пеещите звънчета“ с любими възрожденски песни. После в строен ред, вълнуващо, искрено и с чувство за отговорност и дълг, десетокласниците прочетоха първите два предговора от „История славянобългарска“. Отново „звънчетата пяха“, дори разказаха малко позната легенда за народните будители.

Настъпи тържественият финален момент, в който красива ученичка, от името на десетокласниците предаде „книжицата“ на главния уредник на музея Райна Антонова.

„От името на Регионален исторически музей Стара Загора искам да благодаря на ППМГ „Гео Милев“ за родолюбивия жест да препишете тази българска светиня. Тя ще се съхранява в музея, както тук се намира и т.нар. старозагорски препис“, каза г-жа Антонова.

Отново „Пеещите звънчета“ запяха вечните песни на България. Подхванаха ги и десетокласниците, и всички присъстващи в Лапидариума.

„Преписът започнахме да правим през месец март 2022 г., уточни Екатерина Стратиева. Тогава учениците бяха в девети клас, сега са в десети. 29 деца от целия випуск, с много голямо желание решиха, че трябва и могат да направят преписа. Идеята даде Михаела Тенева, сега ученичка в 10. д. Роди се спонтанно в един от часовете по литература, докато говорехме за „История славянобългарска“. Най-радостното за мене е, че учениците, които се включиха от целия випуск, бяха сърцати, преписваха и рисуваха с любов, вълнуваха се, обсъждаха. Никой от тези 29 деца не попита, дали за труда си ще получи отлична оценка.

„Историята“ беше почти изцяло готова до края на миналата учебна година, но имахме довършителни работи, дооформяне, рисунки…

Първоначално аз започнах да преписвам, защото прецених, че трябва да им дам пример. Сигурна съм, че те биха могли да го направят и без мен, но признавам си, че в един момент благородно им „завидях“, че ще го направят. Исках да бъда като тях. Да усетя и преживея това, което ще преживеят и те – моите ученици, от които аз самата немалко се уча.  Преписах двата предговора. Останалото преписаха те. Щастлива съм, че в преписа на историята с огромно желание се включиха и двете ми деца, макар и по-малки ученици от друго училище.

Идеята преписът да се дари на РИМ се роди също спонтанно. В началото на преписването не бях наясно кога ще бъдем готови и кога ще проведем празника. Това се случи точно навреме. Приключихме с рисунките и оформлението на цялата книга дни преди Деня на народните будители. Много исках да подаря на тези деца истински празник. Избрах Лапидариума на РИМ, защото усещах, че празникът ще се случи най-добре тук. Много от нещата, които  станаха  накрая, не бяха репетирани. Всички пяхме песните спонтанно, с радост и гордост“, коментира за Dolap.bg Екатерина Стратиева- Мирчева.

Преписът на 170 страници е изработен върху специално обработена хартия, а текстовете са допълнени с интересни илюстрации, пак дело на ученици. Преди да се предаде в РИМ, цялата книга е сканирана и ще бъде постната на страницата на ППМГ „Гео Милев“ Стара Загора.

Росица Ранчева