Празнична седмица на народните будители в СУ „Железник“

Да съхраним духовността чрез родния език – на тази мисия посвещават своя ежедневен труд учителите по български език в Средно училище „ Железник”. По повод Деня на народните будители и в чест на тридесет и петия рожден ден на училището бяха организирани и проведени разнообразни инициативи.
Празничната седмица започна тържествено с хорово изпълнение на любими български песни от учениците от шести и седми клас и училищната вокална група „Дъга ”. Във форума на училището прозвучаха вечните слова на „Хубава си, моя горо“ и „Песен за будителите“.
Учениците от пети клас се включиха в конкурса „Най-добър разказвач на митове“. Традиционното състезание по български език под надслов „Език свещен на моите деди“ за шести, седми, осми и единадесети клас премина неповторимо и вълнуващо. При провеждането на състезанието бяха използвани интересни и полезни дигитални образователни ресурси на Института по български език към БАН. Вековното българско слово и съвременните дигитални технологии си подадоха ръка в една незабравима викторина, в която учениците се представиха достойно и с чест. Шестокласниците и седмокласниците се състезаваха в четири кръга, отговаряйки на различни езикови въпроси и задачи за синоними, антоними, поговорки, правопис и граматични правила. Изключително интересни и забавни бяха езиковите игри с анаграми, които провокираха творчество и въображение у участниците. Съревнованието в мултимедийната зала между девети и десети клас беше много оспорвано, но заслужено победата спечелиха десетокласниците. В истински езиков двубой се изправиха отборите на осми и единадесети клас, за да премерят сили и умения във владеенето на пароними, чужди думи, фразеологизми, семантични отношения, правопис и граматика. Победител стана отборът на единадесети клас, които изпревариха осмокласниците само с 25 точки, но конкурентите им от осми клас показаха много добри познания за родния език.
За учителите по български език и за учениците от СУ „Железник“ седмицата премина и ползотворно, и вълнуващо, и забавно. Много емоции, безброй усмивки, а и усещане за добре свършена работа на полето на знанието – всичко това е извор на удовлетворение и вдъхновение за нови инициативи в бъдеще.
Празникът на народните будители е повод да си напомним колко важна е високата езикова култура за нашата успешна реализация във всяка сфера на живота. Благодарим на всички ученици за активното участие и им пожелаваме успех по пътя на знанието! Нека почитта към святото родно слово не спира да бъде извор на усещането, че българската общност е жива и силна.
Траяна Кайракова
педагогически съветник
СУ“Железник“