Литературно-музикално матине на 29 октомври в РБ“Захарий Княжески“

Литературно-музикално матине
На 29 октомври 2022 г. (събота) в 11:00 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Ива Йорданова ще представи своята книга „Корона и ковид“.
На фона на свободния от Ковид индивид се появява оздравената Корона на писателката. С поредната си книга тя се опитва да върне вековете на днешна сцена по време на пандемия посредством епохата на Борджиите – епоха на върхове и падения.
Ива Йорданова е завършила Лесотехническия институт в София. Работи като дизайнер, учи вътрешна архитектура и декорация и обикаля света, благодарение на своя професионален интерес – Европа, Африка, Австралия… В Париж работи по интериора на 27-ия етаж на Арката в модерния парижки квартал „Дефанс”. През 2001 г. издава у нас „Ида в планетната страна” (преведена и на френски език), през 2005 г. излиза от печат „Няколко традиционни полезни съвети за вашето жилище, интериор и дизайн”, през 2010 г. издава „Теа и Дракона – съвременна китайска приказка”.
Литературното матине е придружено с музикално такова с участието на:
Ваня Бонева – оперна певица, родена в Стара Загора, завършва първия випуск в НУМСИ „Христина Морфова”. В момента живее в Париж и пее в Парижката опера „Бастилия”.
Камерно дуо Братоев/Гюлева – Божидар Братоев (цигулка) и Валентина Гюлева (пиано). Камерното дуо се сформира през 2013 г. Кариерата на Гюлева като музикант, преподавател и изследовател е преминала основно в рамките на България. Братоев нарича себе си цигуларя-скитник. След като завършва Консерваторията, той заминава за Югославия. Там остава 13 години, а после се мести във Франция. Днес музикантите живеят и творят в Монако.
Лина Топал – ученичка по народно пеене в НУМТИ „Добрин Петков” гр. Пловдив.
Детски фолклорен ансамбъл „Загорче” гр. Стара Загора.
Програма:
1. Шуберт, „ Аве, Мария” и Ария „Конте Партиро” на Андреа Бочели в изпълнение на Ваня Бонева. На рояла – Мануела Манолова.
2. Георги Златев-Черкин, „Севдана” и „Ръченица” из „Тракийски танци” на Петко Стайнов в изпълнение на Камерно дуо Братоев/Гюлева.
3. Български народни песни в изпълнение на Лина Топал.
4. Детски фолклорен ансамбъл „Загорче”.