Откриха библиотека в новата IT гимназия

На 27 октомври 2022 г., в навечерието на 1-ви ноември, Деня на народните будители, в Професионална гимназия за компютърни науки и математически анализи„Проф. Минко Балкански“ ще състоя красиво и паметно тържество за откриване на „Библиотека на знанието“.

С кръшно българско хоро учениците посрещнаха много гости, дошли с радост да присъстват на церемонията по откриване на залата на духа. Тук беше Иванка Сотирова -зам.кмет и Станимира Димитрова – началник на отдел „Образование“ при Община Стара Загора, общински съветници, директори на училища, зонтианки, омбудсманът на общината, родители, учители…

Инициатор за провеждане на събитието е Ваня Михайлова – известна общественичка, бизнес дама, общински съветник, член на училищния „Съвет на старейшините“ и не на последно място широко скроен и харизматичен човек.

На първия учебен 15-ти септември преди три години, който се проведе в двора на Метоха в митрополитския храм „Св. Димитър“, тъй като училищната сграда не беше още напълно готова, Ваня Михайлова подари на училището книгата „1000 причини да се гордеем, че сме българи“ за бъдещата училищна библиотека. Приела създаването на библиотека в новата IT – гимназия като своя кауза, тя празнува кръглата си годишнина като вместо подаръци и цветя пожела средствата да се вложат за създаване и обзавеждане на училищната библиотека. Последваха я много нейни съмишленици и приятели и ето, че резултатите са налице. Със събраните средства е направено вътрешното обзавеждане на библиотечния салон. Елегантният и многофункционален интериорен дизайн е дело на младата Ива Златева.

Празникът започна с водосвет за здраве и успех, отслужен от отец Йордан Карагеоргиев и отец Иван Генов.

Водещите ученици разказаха за развитието на библиотечното дело в България и в Стара Загора. Те споменаха имената на народните будители от миналото и днес и благодариха на всички, които милеят и допринасят за образованието и днес.

Три дами получиха от ръководството на гимназията Грамота „Спомоществовател на образованието“. Първата беше за г-жа Иванка Сотирова, която заедно с кмета Живко Тодоров, направиха всичко възможно тази гимназия да се създаде, да се открие, да й се намери най-добрата и удобна сграда, да се приведе в модерен вид и да се случват всички хубави неща в нея.

Втората грамота беше за Ваня Михайлова „В знак на признание и уважение за големия й принос в развитието и популяризирането на българската култура . Вашето участие и помощ бяха особено важни за направата на училищния кът „Библиотека на знанието.“

Грамота със същия текст получи и журналистката Росица Ранчева. През миналата година тя издаде книгата си „Стара Загора – град за обичане“. Над 100 екземпляра тя остави в книжарница „Хеликон“. С получените средства беше закупен голям брой художествена литература.

Всички гости подариха на „Библиотека на знанието“ книги, речници, справочници на български и чужди езици. Те пожелаха библиотеката винаги да бъде пълна с читатели, а фондът й да се множи.

Долап.БГ