Девет училища от Стара Загора помогнаха на Библиотеката в Кубрат с над 1200 книги

Цели девет училища от Стара Загора обединиха сили, събирайки повече от 1200 книги, над 50 настолни игри, различни помагала, пъзели и други пособия за опожарения, само ден след Съединението на България т.г., Детски отдел към библиотеката в град Кубрат.
Акцията по набирането на книги в помощ на културното поприще в родния град на Лили Иванова бе подета от младите омбудсмани на Стара Загора – дванадесетокласничките Aнна-Мария Богданова и Мелиса Халил, възпитанички на ГПЧЕ „Ромен Роман“ – гр. Стара Загора.
Дарението на новите и добре запазени книги от личните колекции на старозагорци бе направено днес в присъствието на младите инициатори от езиковата гимназия в „града на липите“, които заедно с педагогическите съветници – Петя Глътникова и Радка Радева, връчиха дарението на библиотеката в лудогорския град.
Ученичките разказаха, че за този мандат в ролята си на млади обществени посредници, каквато изборна практика има сред учениците в Стара Загора, водена под егидата на омбудсмана Надежда Чакърова, са провеждали много и най-различни инициативи, свързани с успешни кампании, като например при набирането на парични средства от 8000 лв. за пострадало дете при инцидент, или както сегашната им акция в подкрепа на библиотеката в Кубрат.
Институциите, които се включиха в кампанията на учениците в Стара Загора в подкрепа на Кубрат са: Детски център „Малкият принц“, ГПЧЕ „Ромен Роман“, II-ро ОУ „П. Р. Славейков“, ППМГ „Гео Милев“, ПГСАГ „Лубор Байер“, ТГ „Княз Симеон Търновски“, както и училищата в Раднево – II-ро ОУ „Паисий Хилендарски“, ПГ „Св. Иван Рилски“ и СУ „П. К. Яворов“ в град Чирпан.
Гостите бяха посрещнати изключително топло от председателя на читалището в Кубрат, където се помещава най-голямата библиотека на територията на общината, инж. Руси Русев, библиотечният специалист Милена Димитрова, директорът на Дирекция „Специализирана администрация“ към Община Кубрат Стефан Калинов, завеждащият отдел „Просвета и Култура“ Здравко Вутов и художникът-сатирик Димитър Атанасов.
Още в началото домакините поздравиха гостите си с любимата песен на Лили Иванова от 1979 г. „Моят град“. По време на песента Милена Димитрова запозна присъстващите с историята на библиотеката в Кубрат, с различните инициативи, които се организират целогодишно в културното поприще, както и с дейностите на 131-годишната читалищна институция в общинския център. Гостите се запознаха отблизо и с оригинално издание от 1890 година на Захари Стоянов – „Записки по българските въстания“, което се оказа най-старото съхранявано книжно издание в градската библиотека. Старозагорци се запознаха и с историята на град Кубрат на писателя Борис Илиев.
По време на срещата делегацията от Стара Загора разгледа засегнатият от пожара детски отдел, а след това и най-голямото книгохранилище, което за щастие не беше засегнато по време на инцидента през месец септември. Проведоха се разговори, както и обмен на добри практики и опити. Като пример за успешна инициатива в Стара Загора гостите посочиха междуучилищна викторина на тема „1000 причини да се гордеем, че сме българи“. По принцип отборната викторина се провежда с участието на различни училища, но само от Стара Загора, като за първи път обаче може да участва и отбор на Кубрат – покана, която домакините приеха на драго сърце.
Пред присъстващите инженер Руси Русев обясни, че предизвикателствата по възстановяването на унищоженият отдел не са никак малко. Той изрази съжаление, че с оглед на задаващата се зима възстановителните дейности не се осъществяват с така нужното темпо, тъй като към момента се очаква произнасяне на застрахователя. До момента са извършени две оценки от двама независими оценители. Инженер Русев обясни, че тези забавяния се дължат на факта, че читалището е работило по европейски проект за ремонт на сградата, а изискването на Държавен фонд „Земеделие“, е щетата да бъде оценявана и от две независими проверки. Авансово и без време за губене, със собствен ресурс, читалището ще се опита да затвори откритите помещения, ремонтирайки унищожената дограма, която да защити отдела от заснежаване и наводнение през зимата.
„Благодаря на тези прекрасни деца, на техните ръководители и разбира се на хората за дарението! Благодаря, че чрез вашата инициатива и труд, сте събрали толкова много книги, които наистина ще ни бъдат от полза при възстановяването на книжния фонд на детския отдел!“, заяви инж. Русев, след което връчи и свидетелствата за дарения, практика която библиотеката вече прилага за всички дарители.
„Прекланяме ме се пред такива хора и инициативи, защото наистина са необходими. Човек трудно може да си представи как тези деца са успели да се обединят и да мобилизират толкова училища в подкрепа на Кубрат. Можем само да Ви багодарим от сърце и да се надяваме да ни гостувате отново, но този път вече в обновения и възстановен отдел за нашите най-малки и по-големи читатели“, каза бибиотекарката Милена Димитрова.
От читалището съобщиха, че към библиотеката постъпват дарения, за които благодарят най-искрено и от сърце. Към днешна дата дарителите вече са над 50, а сред тях са: Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в София, НЧ ” Пробуда”в село Дълбок извор, обл. Пловдив, ученици от БМЧК при СУ „Христо Ботев“ в град Кубрат, „Абагар” АД – Велико Търново, издателствата „Слово”, ”Коала” , ”Дамян Яков”- София, „ПАН” – София, „Сиела” – София, „Ентусиаст”, „Грамма”- Плевен и други, НЧ ”П. К. Яворов -1867”– гр. Чирпан”, САТЕЛ 1” ЕООД – Кубрат, ученици от II-ри „а“ клас на СУ ”Христо Ботев”- Кубрат, ПК „Наркооп“- Кубрат, Сдружение „Мисия Градеж” от град Русе, НЧ ”Пейо Яворов 1920″ – София, много граждани от град Кубрат, региона и страната, местни организации и други.
Информация и снимки на Община Кубрат