Поклон пред паметта на Славка Драгнева!

Днес кротко и без много шум изпратихме във вечния и път Славка Драгнева – един невероятен човек, дългогодишен главен финансист на Община Стара Загора. Родена е през 1943 г. Завършва икономика на промишлеността (УНСС, София). Директор на „Финанси и социални дейности“ – Община Стара Загора дълги години. Още преди пенсионирането си избра и обучи своя наследник – сегашният финансист Цанка Ганева.

„За мен смисълът на живота са цветята и децата” – каза в интервю за местна медия Славка Драгнева. Много често и с много обич говореше за внука си, кръстен на нея – Славчо.

Тя беше финансист от висока класа и с широк хоризонт. Местен аристократ, със съпруг музикант /дългогодишен артист-оркестрант в Операта/ Славка Драгнева не беше скучният човек, залегнал над калкулатора. Тя събираше и разпределяше цифрите с размах и с човечност, защото много добре знаеше правилото „Законът е и дух, и буква” – „Бюджетът е и дух, и цифри”.

В тази нейна дарба имаха привилегията да знаят кметовете, с които тя работеше – проф.Цанко Яблански и д-р Евгений Желев. Днес професорът беше на поклонението в Храм „Свети Димитър”, заедно с много колеги от различните мандати на Славка Драгнева.

„Уляно, престани да ми изпращаш журналисти да им говоря за общинския бюджет” – ми се тросваше Славка Драгнева. „Какво да им говоря, че той е като семейния бюджет – в него влизат и заплатите, но и бурканите от село!” – Нейният хумор нямаше равен, наистина беше ужасно строга и крайно увеселителна, когато ситуацията позволяваше.

Тя бе финансистът с особено, добро, топло отношение към културните институти в града. Закриляше ги със силата на бюджета, помагаше всячески, разбираше всеки техен проблем. И нейното отношение се предаваше и на кметовете, с които работеше. А това е безкрайно важно. Важно е парите да отиват не съм към материята, а и към непреходното – към духа.

Славка Драгнева имаше мечта – в града ни да има огромно виенско колело, чувала съм я да споделя пред д-р Желев. Имаше и страстно хоби – да плете брюкселска дантела. Даже направи изложба на 25 май 2016 г. във фоайето на Общината. За пенсионирането и д-р Желев я награди с екскурзия до Брюксел. Видяла обаче, че на улицата с магазините модели няма, а само много скъпи изработени вече дантели, стари модели, изработени с много труд.

Славка Драгнева има много награди като финансист на Общината, била е и финансист на Окръжната болница. Уважението пред личността и обаче е много, много по-силно. Беше човек борбен и с висок дух, истински боец, кален в битки на мизерия и недоимък, когато и не бяхме чували дори за европейски фондове.

А тя съумяваше да организира средствата така, че градът да изглежда спретнат и чист. Да, точно спретнат и чист.

Дълбок поклон пред човек, останал с делата и с личността си дълбоко в сърцата ни!

Уляна Кьосева

Росица Ранчева