Операта на Стара Загора случи своя първи Бал в Операта на 22 октомри 2022 година!

Суетата на бал ме покани.
„Хей, чаровнико ведър! Ела!
Потанцувай в елит от избрани,
без тъга от човешки тегла!

Ето, празнично трепка конякът
в тази чаша от нежен кристал…
Колко други въздишат и чакат
да им връча покана за бал…

„Тази вечер е необикновена, защото всички ние, които сме горещи  почитатели на операта и балета сме тук, за да споделим вълнуващата премиера на Първия бал в Операта. БАЛЪТ В ОПЕРАТА е иницииран и организиран от „Настоятелството на Старозагорската опера” с председател на борда г-жа Татяна Станчева.  Всеки голям световен оперен театър има своя Бал – празничен реверанс към всички приятели и съмишленици, които допринасят с подкрепата си за неговия творчески възход. Балът в Операта е празник на обединението, празник на блясъка и красотата на изкуствата опера и балет, празник на приятелството и величието на таланта” – каза в началото на празничния концерт изисканият водещ, актьорът Даниел Цочев.

Искам да благодаря на всеки един от вас, за вашата щедрост, за присъствието ви на това светско събитие. За това, че участвате в създаването на една, надяваме се, ежегодна традиция. Какво по-добро от това, да помогнем в това сложно време на любимия ни оперен театър, който е гордост на Стара Загора. Организацията на събитието беше много, много тежка. Срещнахме комплекси, различни вкусове, безразличие, дори откази и затова искам да споделя имената на хората, които помогнаха. Тази вечер Операта е приготвила за нас изключително богат концерт. Той е израз не само на признателност, а и на духа, който е в Операта – задружен и обединен.” – се обърна към публиката г-жа Татяна Станчева.

Изпълнения на балета, оперна и оперетна част със солистите Петя Петрова, Русалина Мочукова, Деси Стефанова, Георги Динев, Борис Тасков, танцувална част след концерта във фоайето на Операта точно по модела на виенските балове, вечерта беше незабравима за всички присъстващи.

Специално от Нидерландия пристигна талантливата млада пианистка Илина Михова /дъщеря на известния старозагорски кардиолог д-р Ленко Михов/, която откри концерта с изпълнение на части от „Шопениана” –тази приказна балетна постановка на Държавна опера-Стара Загора. Накрая цветя бяха поднесени и от министъра на културата, а специален гост на Бала бе големият приятел на Държавна опера-Стара Загора Старозагорски митрополит Киприан.

Още от вратата гостите бяха посрещани от директорите на операта и на балета Огнян Драганов и Силвия Томова, заедно с г-жа Татяна Станчева. Беше спазен дрескодът – дълги рокли и тъмни костюми. Много от дамите имаха и ефектни прически. В Операта ухаеше на скъпи парфюми и имаше  лукс.

И  това не е суета, защото хората, които дойдоха, знаеха много добре, че не се показват пред целия град, а само пред отбрано общество от съмишленици. Те така или иначе са на всяка премиера и на всяко събитие на Операта. За тях това преживяване беше подарък, който човек прави за Операта, но и за себе си. Защото не откъсва от сивотата и е особено красив, елегантен и класен!

Убедени сме, че събитието ще стане ежегодно, за него ще се говори, ще се шият и купуват рокли и ще се търсят аксесоари. До другия октомври има време за „изготвяне” на специалния вид – като за бал.

А и този бал в Операта е необикновен – никой след 00 часа не възвръща ежедневния си образ. Магия! Остава докрай необикновен!

Екип на Долап.бг

Снимки Рад Димитров