ЗВЕЗДОПАД ОТ ТАЛАНТИ ПРЕВЪРНАХА В НЕЗАБРАВИМ КОНКУРСА „ПЕСЕН ОТ ИЗВОРА“

На 22-и и 23-и октомври 2022 година НЧ „Св. Климент Охридски 1858“ – Стара Загора проведе Петото издание на Националния конкурс за забавна песен на фолклорна основа „ПЕСЕН ОТ ИЗВОРА“.

В ранното съботно утро на 22-и октомври заприиждаха развълнувани млади хора, майки, татковци, баби и дядовци, музикални ръководители и вокални педагози, за да се регистрират за участие или да заемат място в залата. Топлото октомврийско време предразполагаше за интересни преживявания – не затрудняваше дългите пътувания и беше натоварено с трепетно очакване за началото на конкурса. Заприиждаха от близо и далеч… Най-упорити се оказаха групата от Мездра. Участниците бяха пътували 9 часа, за да стигнат навреме. На другия ден не дочакаха финалите и си тръгнаха, за да могат да се приберат в светлата част на деня и да спазят законовите разпоредби за пътуване на ученици извън населеното място. Това го казвам, за да илюстрирам огромното желание и очаквания, които имаха участниците в конкурса. Един татко и една баба бяха пропътували огромно разстояние, за да чуят изпълнението на своето дете и след това поеха по обратния път…ей на това му се казва МЕРАК!

Фестивалът беше открит по традиция с изпълнение на домакините от Вокална формация “Розов свят“ с художествен ръководител Веселин Божков. Едновременно с това, негова е идеята за конкурса и е и ръководител на самия проект за реализирането му.

Община Стара Загора финансира фестивала „Песен от извора“ като проект на Читалището. За декорацията и подготовката на сцената на помощ се притекоха колегите от Държавна опера Стара Загора, предоставяйки част от декорацията, към която ще добавим и благодарността ни за спонсорството на красивия ни разсадник за цветя „Разцвет“ с президент Евгени Стоев, чийто хризантеми разцъфтяха на сцената и внесоха много уют и багри към настроението през двата дни.

Официално събитието беше открито в събота от 17:00 часа от Анелия Овчарова – старши експерт в отдел „Култура и вероизповедание“ към Община Стара Загора.

През цялото време на сцената се изливаше песен и на сцената валеше звездопад от таланти от 8 до 20 години – от талантливи по-талантливи и още по-талантливи.

Впечатление правеха групите от Мездра, Карлово, Пловдив, , Бургас и Стара Загора.

Журито беше затруднено в работата си не веднъж. Децата като цяло бяха много добре подготвени. Някои имаха сериозна подготовка и това си личеше. Други все още щяха да полагат много труд, но талантът личеше безспорно.

Председателят на журито Мая Райкова – музикален продуцент от БНР – София с много опит от минали фестивали, познаваше събития от подобен род, както при-големите творци и сега след двегодишната наложена пауза от пандемията, виждаше събуждането и огромното желание за работа и изява на децата.

В оценката я придружаваха двама млади специалисти – Борис Тасков – солист от Държавна опера Стара Загора и същевременно рок и поп изпълнител и младият диригент в Държавна опера Стара Загора и диригент на Общинския духов оркестър – Владимир Крумов.

След сериозна селекция в четирите възрастови групи класирането изглеждаше така:

Индивидуални изпълнители :

Сияна Зонева I възрастова група

Иванина Колева II възрастова група

Ивет Атанасова II възрастова група

Ивана Фердова III възрастова група

Симона Динчева IV възрастова група

Вокални дуети:

Дует „Карамел”

Вокални групи:

Вокална група Wings

Вокална студия Усмивки НЧ Родина – Стара Загора

Вокална формация Морски песъчинки – Бургас

Толкова звезди, толкова таланти, толкова песни и емоции….Сред тях всеки е звездичка и надежда за утрешния ден…Сега се коват тези надежди, тези таланти с много труд и упоритост вървят нагоре по стълбичката. Днес едни са на трето място, но утре, след труд и много упоритост могат да бъдат на мястото на най-силните и най-добрите…

Днес аплодираме първите, но не оставяме без внимание и тези, които ги следват защото са утрешните надежди.

Във финала се сблъскаха талантите на Вокална формация Морски песъчинки с ръководител Милена Добрева от Бургас и Симона Динчева от школа „Поп музика“ с ръководител Марижана Иванова при НЧ „Георги Бакалов-1933“ – Стара Загора .

Незабравими остават тези изпълнения, които затрудниха и журито, тъй като и Морски-те песъчинки и старозагорското момиче Симона получиха финалните 30 точки. Тогава след кратко съвещание журито присъди :

Специалната награда на Българското национално радио – продуциране на песен и запис с Биг бенда на БНР за Морски песъчинки и за Симона Динчева. ГРАН ПРИ отива при вокална група Морски песъчинки – Бургас!

Поздравления и аплодисменти за блестящото представяне на победителите и на всички участници!

Наградите връчиха акад. Васил Герлимов – председател на НЧ „Св. Климент Охридски 1858“ – Стара Загора, Мая Райкова – председател на журито и членовете – Борис Тасков и Виктор Крумов…

Много натъжена си тръгна от сцената артистичната и талантлива Сияна Зонева, която независимо, че завоюва първото място във възрастовата си група, не успя да се пребори за Гран при…Остава урокът за нея и другите ненаградени, че тепърва всеки може да преживява поражения на сцената и да изживява звездния миг на победата, но е важна хубавата песен да звучи от талантливите деца, които да я разнасят по всички краища на света. Утре не всички ще станат певци и не всички ще се посветят на музиката, но в тези часове по музика и пеене, тук на сцената се изграждат утрешните композитори, диригенти, изпълнители, а защо не и най-добрата и грамотна публика от меломани и достойни хора на честта, научили уроците на младите рицари – смели и достойни.

Разделихме се с 5-тото издание на „Песен от извора“ с пожелание да се срещнем догодина пораснали , с нови песни и нестихваща любов към хубавата забавна песен.

Гинка Михайлова