Вицепрезидентът Йотова: „Да пазим и развиваме българското училище – това е най-големият завет на дедите ни“

На 22 октомври 2022 г., по повод 60-та годишнина от създаването си, Средно училище „Максим Горки“ – Стара Загора бе удостоено с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“ от Президента на Република България.

Президентският указ и почетният плакет бяха връчени на Мариана Пенчева – директор на СУ „Максим Горки”, лично от вицепрезидента Илияна Йотова, която уважи празничния концерт на училището. Сред официалните гости на концерта бяха и Негово Превъзходителство Алехандро Поланко Мата – посланик на Кралство Испания в България, Анхел Сантамария – съветник по образователните въпроси в отдел „Образование” на испанското посолство, Аксиния Колева – директор на Институт Конфуций – София, от българска страна и Лиу Сиумин – директор на Институт Конфуций” – София, от китайска страна.

За българското училище можем да говорим с тревога, но не и с хули. Благодарение на училището и вярата след пет века робство възкръсна българският народ и се роди третата българска държава. Най-големият завет на нашите деди е да пазим и развиваме българското училище.“

Това обяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването на 60-ата годишнина на Средно училище „Максим Горки“ в Стара Загора. В школото с близо 900 ученици се изучават интензивно чужди езици – китайски, руски, испански, английски.

Където и да Ви отведе животът, уверена съм, че винаги ще си спомняте за Вашето училище и ще сте горди, че сте завършили тук, където се срещат традициите и иновациите“, обърна се вицепрезидентът към учениците.

Заедно с учителите, като ги подкрепяме, ние, родителите, изграждаме професионалисти, които ще прославят България, но преди всичко възпитаваме добри хора“, заяви Йотова.

Вицепрезидентът благодари на учителите за всеотдайността и призова за връщане в обществото на високия авторитет на учителската професия.

Без българските учители няма бъдеще за България. Политици, който не осъзнават това, не заслужават България“, изтъкна Илияна Йотова.

Тя специално благодари на директора на СУ „Максим Горки“ Мариана Пенчева за активната дейност и любовта към децата. Вицепрезидентът връчи от името на държавния глава Румен Радев плакет „Св. св. Кирил и Методий“, съобщиха още от „Дондуков“ 2. 

Николета Стойчева

Снимки: Президентството

Източник: Искра.бг