Представяме Ви предложенията за присъждане на наградата „Анастасия Тошева“ за 2022 г.

Според Наредбата за наградите и отличията на Община Стара Загора, до определения срок към кмета на Общината са направени шест предложения за присъждане на плакет „Анастасия Тошева“. Едно от тях е за колектива на Средно училище „Максим Горки“.Номинациите за индивидуални награди са на Росица Джиновска – старши учител по български език и литература в ППМГ „Гео Милев“ , Мая Нейчева – директор на Детска градина „Кипарис“, Здравко Личев – старши учител, преподавател по немски език в Гимназията за преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ , Мария Табанова – старши учител по професионална подготовка в Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван П. Павлов“, Патриция Стоянова Ахчиева, старши учител, преподавател по руски език в Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван П. Павлов“.,

Dolap.bg спазва традицията и последователно ще Ви представи направените номинации по реда, по който са входирани в Общината и без редакторска намеса.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от Педагогическия съвет на Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина

Иван Павлов” – Стара Загора за присъждане на плакет “Анастасия Тошева”

на Патриция Стоянова Ахчиева,

старши учител в НПГВМ „Иван Павлов” – Стара Загора

Мотивация за избора:

Ръководеният от Патриция Ахчиева Клуб „Руски театър и слово“ в продължение на десет години (от 2012 година досега) представя НПГВМ „Иван Павлов“ на национални поетични и театрални фестивали, завоюва призови места и възпитава учениците в духа на доброта, творческо приятелство и любов към изкуството и културата, разширява кръгозора им и ги мотивира.

През 2013 година Клубът печели номинация на 13-ия Национален фестивал на детските и юношеските театри на руски език в София, на следващата година – 2014 – Специалната награда на Дома на Москва в София. На Националния фестивал „Пусть всегда будет солнце“ през 2014 година учениците стигат до Зоналния кръг в гр. Ямбол с рецитал по стихове на Лермонтов и индивидуален рецитатор Симеон Славов.

Второ място и статуетка завоюва театралният състав на гимназията на 15-ия Национален фестивал на детските и юношеските театри на руски език в София през 2015 година. Първо място за Егор Витюк на фестивала „Пусть всегда будет солнце“ в областния кръг на фестивала, първо място в Зоналния кръг и стигане до финал в Казанлък отново през 2015 година.

Рецитаторите от Клуба заемат трето място на 4-ия Национален конкурс за рецитатори „Гимнастьорка“.

За тези свои изяви през 2015 година Клуб „Руски театър и слово“ получава престижната Награда на Община Стара Загора „За високи постижения в областта на образованието и културата“.

През 2016 година „Зонта клуб“ – Стара Загора отличи със специална премия за изяви в областта на изкуството нашия актьор и рецитатор Симеон Славов.

Първо място на 7-ия Национален конкурс за рецитатори печели Егор Витюк.

Първо място на областния и зонален кръг и финалист на националния кръг на фестивала „Пусть всегда будет солнце“ през 2017 година за Валентин Петров.

Статуетка и Наградата „За най-оригинална постановка“ Клубът получава на 17-ия Национален фестивал на детските и юношеските театри на руски език в София.

Трето място за Андрей Казаков в Младежкия поетичен конкурс „Поэзия – моя держава“ през 2017 година.

Със статуетка „За особен принос в популяризацията на руската култура в България“ и „Почетна грамота“ Координационният съвет на руските съотечественици в България награждава ръководителя на Клуба Патриция Ахчиева през 2017 година на церемония във Велико Търново.

Второ място и сребърна статуетка печели Стилян Славов на Деветия Национален фестивал за рецитатори през март 2018 година в София.

Две трети места през април 2018 година печелят Татяна Генкова и Стилян Славов на Областния кръг на фестивала „Пусть всегда будет солнце“ като рецитатори.

Участие в Седмицата на руския език, наука и култура – Стара Загора и Научно-практическата конференция „Междукултурни, научни и образователни диалози България – Русия“ с доклад и презентация на ръководителя на Клуба Патриция Ахчиева, включени в сборник, издание на Педагогическия факултет на Тракийския университет.

Отличие“ печели театралната трупа в първото издание на фестивала „Русская театралия“, организиран от СНС „Руски клуб“- Стара Загора през юни 2018 година.

Грамота на Патриция Ахчиева, номинирана за отличието плакет „Анастасия Тошева за 2018 година в навечерието на 1 ноември.

В конкуренция със 17 български училища на Младежкия поетичен фестивал на руски език „Поезията е моята държава“ в Московския културен център „Дом на Москва“ в София, ноември 2018 година:

1. Статуетка за „Най-добра драматизация на поезия“ – Татяна Генкова и Стилян Славов

2. Трето място и статуетка в раздел „Съотечественници“ – Андрей Казаков;

3. Първо място и статуетка за „Училище с принос в разпространението на руския език и култура“.

На 20 април 2019 година – Участие в Шестия национален фестивал за руска поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце“: Първо място в раздел „Поезия“ за Андрей Казаков; второ място за Татяна Генкова и Стилян Славов.

На 08 юни 2019 година – Първо място за Андрей Казаков на Зоналния кръг на фестивала „Пусть всегда будет солнце“ сред участници от 5 области в България.

На 09 юни 2019 година – Участие във Втория Регионален фестивал на детско-юношеското театрално творчество „Русская театралия“:

1. Първо място за откъс от пиеса на А.П. Чехов;

2. Второ място за Десислава Тончева – басня;

3. Трето място за Карлен Арабкерцян – басня.

Грамота от Национално движение „Русофили“, по случай 140-годишнината от Руско-турската освободителна война 1877-1878 на Патриция Ахчиева за личен принос в съхраняването и развитието между българския и руския народ.

Грамота за отлична педагогическа работа и участие в „Русская театралия“ на Патриция Ахчиева.

На 16 септември 2020 година – Излъчена онлайн постановка „Предложение“ (А. П. Чехов), откъс от организаторите на Международния задочен конкурс на любителски театрални постановки и литературни композиции „Узнай Россию. Донское слово“, с участници от Русия и 28 страни.

През януари 2021 година са получени благодарствени писма за участието на Клуба в конкурса от Ръководителя на Организационния комитет, член на Обществената палата на Руската федерация Леонид Шафиров.

На 17 октомври 2020 година – Завоювано първо място и статуетка от Стилян Славов и второ място и статуетка от Татяна Генкова на Единадесетия национален конкурс за рецитатори на руски език, посветен на поетесата Олга Бергхолц.

Април 2021 година – Участие в Осмото издание на конкурса за съчинение на тема „Что я знаю о России“ под надслов „Как прекрасен этот мир“, организиран от Центъра по русистика, Катедрата по руски език при Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, завоювани две втори места от Александра Иванова и Карлен Арабкерцян, грамота за Анита Абаджиева. Благодарствено писмо до Директора на НПГВМ „Иван Павлов“ д-р Камен Ябълкаров за доброто представяне на възпитаниците на гимназията от Ректора на университета.

Септември 2021 година – След участие в Седмия Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце“, завоювани три втори места в раздел „Поезия“: за Александра Иванова, Анита Абаджиева и Карлен Арабкерцян. Благодарствена грамота за Патриция Ахчиева.

Октомври 2021година – Участие в Националния театрално-поетичен конкурс на руски език, посветен на 200-годишнината на руския поет Николай Некрасов и 125-годишнината на руския поет-драматург Евгений Шварц, проведен онлайн. Завоювани награди в конкурса:

Първо място – Анита Абаджиева;

Второ място – Мартина Крумова;

Трето място – Александра Иванова.

Април 2022 година – Участие в Конкурса за есе, организиран от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Центъра по русистика и Катедрата по руски език при Факултета по хуманитарни науки „Что я знаю о России“, под надслов „Там русский дух, там Русью пахнет“, посветен на руското декоративно-приложно изкуство. Завоювани са две Първи места:

  • Александра Иванова – за есе „Золотое кольцо: Суздаль“;

  • Алекс Алексиев – за есе „Хохлома“ с приложена негова рисунка в стила на това изкуство.

Две Втори места:

  • Анита Абаджиева – за есе „Выдувание стекла“;

  • Симона Арабаджиева – за есе „Русская матрешка“.

В настоящия момент г-жа Ахчиева работи по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“ с два театрални състава. Г-жа Ахчиева е ревностен почитател на театралното изкуство. Тя организира посещенията на учениците на театрални постановки в продължение на 10 години, прави ги съпричастни към това изкуство.

Д-р Камен Ябалкаров

директор на НПГВМ „Ив.Павлов“