Д-р Павел Атанасов е номиниран за „Лекар на годината`22“ заради иновативно лечение на псевдоаневризма

Младият съдов хирург от отделението по „Съдова и ендоваскуларна хирургия“ в Болница „Тракия“, д-р Павел Атанасов, е номинацията на лечебното заведение за наградата „Лекар на годината 2022“ в категория „Ти си нашето бъдеще“. Конкурсът се организира от Българския лекарски съюз, а наградите се обявяват всяка година в Деня на българския лекар – 19 октомври.

Само преди няколко дни д-р Павел Атанасов представи на годишната Национална конференция по съдова, ендоваскуларна хирургия и ангиология уникален за света клиничен случай на лечение на гигантска псевдоаневризма на горната мезентериална артерия с големина около 11 сантиметра. Находката е впечатляваща, тъй като досега в медицинската литература са описвани случаи за лечение само на 3 до 4-сантиметрови псевдоаневризми. Това налага екипът на отделението да подходи напълно новаторски към решаването на сложния медицински казус. Случаят бе представен и на организирания от Bulgarian Society fоr Endovascular Therapy конгрес през 2022 г. ( BEC 2022 ).

Става дума за псевдоаневризма на артерия мезентерика супериор при 56-годишен пациент. Тази артерия е много важен съд, защото захранва с кръв основната част от червата“, обясни д-р Атанасов.

Пациентът е мъж от Стара Загора, който преди 2 години започва да изпитва болки и гадене след хранене, и постепенно загубва около 15 килограма от теглото си. Болният търси помощ при различни специалисти, докато накрая попада при съдовите хирурзи на Болница „Тракия“. Проведените от тях щателни прегледи, доплерови изследвания и КТ ангиография с контрастно вещество потвърждават диагнозата. Налице е пулсираща формация в областта на корема под ребрената дъга вдясно, която е силно болезнена. Лекарите установяват, че става дума за лъжлива аневризма с рекордна големина. „Имал съм много случаи на аневризми, но подобен казус се случва веднъж в кариерата на лекар. Болката издаваше, че има опасност аневризмата да руптурира, тоест, да се разкъса, което означава летален изход за пациента“, разказа д-р Атанасов.

За разлика от истинската аневризма, лъжливата не съдържа всички слоеве на артериалната стена. Най-често се формира при различни инфекции – микотични, бактериални, при хронични възпалителни процеси, посттравматични или постоперативни нокси, които са в близост до артерията, и водят до увреда на стената ѝ. „В нашия случай основната причина беше дългогодишен хроничен панкреатит с множество патологични промени в и около самия панкреас. Появилата се в съседство лезия на съда се дължи на прякото дигестивно действие на панкреатичните ензими. През лезията започва бавно, но безконтролно изпускане на кръв от лумена на съда. Така постепенно се образува въпросната лъжлива аневризма или пулсиращ хематом“, обясни съдовият хирург.

Д-р Атанасов и екипът му съставят новаторски план за действие. „Пункционен достъп през артерия брахиалис в областта на лявата мишница. По ендоваскуларен начин преминахме през лезията и имплантирахме специалент стент-графт. Процедурата мина без компликации и ефектът е налице“, разказа д-р Атанасов.

Шест месеца по-късно пациентът е подложен на контролно изследване с контрастно вещество. Резултатите са категорични – състоянието на оперираната артерия е отлично, а голяма част от придружаващите заболявания и оплаквания, които пациентът е имал, са изчезнали или са се подобрили значително.

Д-р Павел Атанасов е опериращ лекар и при друга критична операция, в която има опасност 81-годишен пациент да изгуби крака си заради масивно дифузно мултисегментно тромбозиране на артериите на крайника след преболедуван дълъг Ковид-19 с компликации.

Пациентът е бил с множество придружаващи заболявания. Д-р Атанасов избира хибриден подход към казуса с комбинация от отворена хирургия и съвременни ендоваскуларни методи. „С достъп през бедрото се достигна до запушените артерии, евакуираха се всички достъпни тромби и беше имплантиран стент с дължина около 10 см. на място трудно за манипулиране. Успяхме ендоваскуларно да коригираме и редица стеснения по артериите под коляното. Благодарение на сложната интервенция успяхме да спасим крака от ампутация и днес, близо 2 години след операцията, пациентът ходи нормално с крака си“, посочи д-р Атанасов.

Д-р Павел Атанасов е водещ специалист в Старозагорски регион по имплантиране на хемо порт при пациенти, които подлежат на пълен химиотерапевтичен курс. Портът облекчава значително провеждането на животоспасяващото лечение.

Тази иновация е въведена в Болница „Тракия“ от 2018 година. За уменията си д-р Атанасов е номиниран през 2020 година за наградата „Даниела Сеизова – в името на живота“. Д-р Павел Атанасов е и един от най-опитните специалисти по осигуряване на съдов достъп при пациенти на хрониодиализно лечение.

За мен тази номинация е особено ценна, защото идва от пациентите, от „Български пациентски форум“, каза д-р Атанасов. Той приема номинацията си за наградите „Лекар на годината“ като Признание от страна на ръководството на Болница „Тракия“ и комплимент за положения труд в помощ на пациентите, като висока оценка на работата на цялото отделение по „Съдова и ендоваскуларна хирургия“ в лечебното заведение.

Източник:Болница „Тракия“ Стара Загора