Нино Луканов – „Будител на Стара Загора“ за 2022 г.

На 11.10.2022 год., съгласно устава на наградата „Будител на Стара Загора“, се проведе разширен Управителен съвет на Съюз на учените съвместно с Организационния комитет на Фондация „Будител на Стара Загора“. Бяха предложени три номинации, съответно:

1) Капитан Цветомир Василев, предложен от проф. Цанко Яблански;

2) Нино Луканов, предложен от Галентин Караславов – Държавен архив, гр. Стара Загора;

3) Проф. Иван Танев, предложена от проф. Димитър Сиврев.

И трите кандидатури бяха гласувани възторжено и единодушно от всички присъстващи.

Долап.бг ще публикува и трите номинации

Нино Ценов Луканов

биография

 Роден на 14 ноември 1936 в с. Девине, Врачанско. Още от ученик се увлича от театралното изкуство и сътрудничи на Врачанския драматичен театър, където изпълнява епизодични роли. След отслужване на редовната си военна служба, работи като актъор в Драматичен театър в гр. Ямбол през сезона 1957/1958 г.

Завършва ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ през 1962 г. По време на обучението си в специалността – актьорско майсторство в класа на професорите Георги Костов и Елка Михайлова, получава на значение като актьор в старозагорския драматичен театър. Дебютира в ролята на студента от пиесата „Когато розите танцуват“ на големия Валери Петров. Следват знакови роли в пиесите „Рози за доктор Шомов“, „Разлом“, „Женитба“, „Ревизор“, „Златната карета“ „Почивка в Арко Ирис“, „Време разделно“, „Милионерът“ и др. Общо над 100 роли в повече от 7000 спектакъла на старозагорския драматичен театър „Гео Милев“ разкриват по най-добър начин широкия актьорски диапазон на твореца. Играе и на сцената на Куйбишевския драматичен театър в началото на 80 г. На миналия век.

Нино Луканов е и сериозен изследовател и теоретик на актьорското изкуство. През 1973-1974 г. Специализира техника на говора в ГИТИС „Луначарски“ –Москва, и успешно защитава дисертация на тема „Дишането на актьора на драматичния театър“, като получава научна степен кандидат на изкуствоведческите науки.

Актьорът Нино Луканов участва в 4 български игрални филми „Царска милост“ (1960), „Дъга срещу скорпион“(1967), „Вибрация“(1982), „Златният век“(1984). Реализира успешни участия в художествени програми и постановки на БНТ, изявява се и на концертния подиум като рецитатор на поезията на Ботев, Маяковски и Гьоте. За приноса си в областта на театралното изкуство Нино Луканов получава заслужено признание –голямата награда–Стара Загора (1972), носител е на орден „Кирил и Методий“ IIIстепен (1970) и I степен (1986), специалната награда „Златен акт“ на третия републикански преглед на историческата драма и театър във Велико Търново, но за актьора най-скъпото признание остава любовта на зрителите.

Активно спортува парашутизъм, безмоторно летене и йога. Записва 120 полета с безмоторен самолет и повече от 50 парашутни скока. Поставя и световен рекорд по витален капацитет в областта на дишането – 8400 куб. см. С изключително ласкави отзиви в българската и чуждестранната преса. Активно през всичките си творчески години се занимава с фотоизкуство. Утвърждава се като фотограф, умеещ точно и вълнуващо да пресъздаде атмосферата на театралните постановки в снимков материал. Автор на две самостоятелни фотоизложби в Стара Загора – „Театрални диалози“ (1983) и „Борис Христов в Стара Загора“(1984).

На 19.03.1994 инициира създаването на Музикално общество Борис Христов, което председателства и до днес. Събитията, организирани от Музикалното общество към настоящия момент, са повече от 100, посветени на изкуството и очарованието на великия оперен бас. Съхранената през десетилетията приятелска дружба между големите артисти на оперната и театралната сцена дава творчески импулс на Нино Луканов да издаде през 2004 г. книгата „Борис Христов. Незабравими мигове от едно приятелство“, изключително ценен авторски труд с тежест на монографично изследване, предлагаща богат документален и снимков материал.