Децата от „Ние сме музиканти“ участваха в уникален концерт

На 15 октомври 2022 г., от 16.00 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора се състоя уникален концерт „Деца в оркестъра“. В него участваха гостуващите възпитаници на Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ и деца от Център за настаняване от семеен тип град Пловдив, щрайхисти от оркестъра на Старозагорската опера и ВНИМАНИЕ: деца със специални образователни проблеми от школата при операта „Ние сме музиканти“ с ръководител-терапевт Русалина Мочукова. Диригент на това музикално събитие беше Виктор Крумов.

Преди да започне концертната програма, безкрайно развълнувана Русалина Мочукова каза:

„На 5 март 2022 г. стартирахме проекта „Ние сме музиканти“ за деца със специални потребности. Приюти ги и ги приласка голямото сърце на Държавна опера Стара Загора. Моля нека подкрепим с аплодисменти първото представяне на нашите прекрасни деца!“ – каза през сълзи очарователната всеотдайна и безкрайно талантлива оперна солистка, сега в качеството си на добра фея, която само за 7 месеца е произвела истинско чудо.

Водени от инструменталистите от „Девизи“, придружени с дълги аплаузи от многобройната публика, на сцената се качиха над 20 деца със СОП. Явно всички имаха различни проблеми – даун, хипер активни, аутисти… С Божията милост и всеотдайността на Русалина оказа се, че музиката е направила чудо.

Спомням си началото на „Ние сме музиканти“, реакцията и страха им пред неизвестното, невъзможността да се разбереш с тези малки човечета . Каква невероятна положителна промяна е настъпила у Хриси, Меги, Поли, Ваньо, Милен, Александър, Никълъс, Ивчо, Светльо,Божидар, Давид, Пави … Представете си ги! Като истински музиканти те използваха своите ударни инструменти – чукалца, точно както трябва и където трябва, с чувство за ритъм и истинска радост. Всички заедно, екипно пред професионалния оркестър те изпълниха две пиеси: „Клин, клан-клун“ (Дрън, дрън-пляс) от Лерой Андерсън и „Валс на котките“.

Последваха няколко поклона и заслужени възторжени възгласи и бурни аплодисменти. Освен многобройни родители и роднини, почитатели на музиката, ученици от НУМСИ „Христина Морфова“, в залата присъстваха и студенти от Педагогическия факултет. Сигурно ще запомнят завинаги огромната любов и преданост на Русалина Мочукова към едно момиченце, което в началото се пообърка. Как го гушкаше, как падна на колене до него и започна да го гушка, да му показва тактовете, да го окуражава…Може би, чудото, което Мочукова е направила с тези деца се нарича любов!

Концертът продължи с участието на инструменталистите от „Девизи“ . 10-годишната цигуларка Петра Терзийска беше солистка на Концерта в ла минор – І част на Антонио Вивалди. Последва „Малка нощна музика“ на Моцарт. Но преди това конферансието Зорница Златева разказа една от многобройните случки свързани с детето чудо. Малкият Волфган бил изпратен от баща си да занесе написано музикално произведение на негов колега. Зачитайки се в нотите момчето ги изтърва. Вятърът разпилява листите. Уплашен, той веднага успява за запише всичко, което е сътворил баща му.

Следващото изпълнение „Машинописецът“ от Лерой Андерсън беше със солист Боян Славов . Десетгодишният инструменталист на ударни инструменти този път свири на пишеща машина.

За „Ръченица“ от Петко Стайнов към професионалните щрайхисти и децата от „Девизи“ се включиха и децата от ЦНСТ „Детска къща“ – с чукалки, триангели , дори и блок флейта…Тук солист беше Алтанай Асенов – на тъпан.

Разбира се, че имаше бис „ Котешки валс“ с участието и на публиката.

Браво! Поклон и респект към таланта и отдадеността на Русалина Мочукова и голямото сърце на Държавна опера Стара Загора!

Къща за музикални вълшебства „Дивизи“- Пловдив има за своя мисия ранното детско музикално образование и възпитание. В момента в нея се обучават над 50 деца на възраст от 4 до 15 години, които изучават различни класически музикални инструменти, солфеж, история на музиката, ансамблово свирене. Възпитаници на „Дивизи“ участват в национални и международни конкурси и са носители на множество награди.

Преди концерта „Деца в оркестъра“ зам.директорът на операта Славчо Николов разведе гостите в операта. Децата се запознаха с всички звена и специфичната им дейност.

Росица Ранчева