Античният град „Августа Траяна“ разкрива своите тайни

Последното откритие е част от източния никропол на античния град Августа Траяна, който е регистриран в археологическата карта на България, каза преди дни по време на брифинг директорът на Регионален исторически музей Стара Загора Петър Калчев.

Когато започнаха изкопните дейности за смяна на водопровод и канализация и отвеждане на дъждовните води, още в началото на кръстовището, което е до Кауфланд 2, се натъкнахме на цистови гробове. Това са големи каменни плочи, покрити също с плочи. За съжаление три от тези гробни съоръжения са похитени още в древността. Похитителите са чупили по-малките покривни плочи на гроба, прониквали са вътре, каквото са могли са взели и са ги зарязвали непокрити . С течение на времето пръста е запълнила цялата вътрешна част на гробното съоръжение.

За наша радост, една от тези цистови гробници, не беше похитена. Там са погребани четирима индивида, единият от които вероятно е жена, тъй като под брадата й открихме част от златна огърлица, една много добре запазена керамична чаша, кутия за бижута от бронз, която е също много добре запазена. Все още не знаем какво има вътре. Предстои в лабораторията на Археологическия институт с музей при БАН да бъде извършена реставрация и консервация. Преди да бъде отворена ще се направи и сканиране, за да се види какво съдържа.

Засега има 48 гроба, открити в участъка от Кауфлан 2 до Професионалната гимназия по механотехника и транспорт. Първите гробове са от ІІІ век, което е датирано с монети. Последният век е от средновековието -ХІІ век. Тук намерихме стъклени гривни на двете ръце на погребаната жена в този гроб.

В един от гробовете открихме две малки погребани деца, вероятно на възраст `10-12 г., които явно са починали едновременно, защото са поставени в един гроб. Сега ще бъде направено изследване на костния им материал. Те имаха на вратовете си торкви- украси от бронз. На предполагаемия торст на момичето имаше и гривни на ръцете и краката.

Най-голямото откритие е тази гробница, която наистина е уникална и като размери и като запазеност. За съжаление, когато са правили улицата, която минава северно от Професионалната гимназия е съборена част от покрива на входа на гробницата. Тя е куполна гробница е с диаметър 9.8 м. Вътре е измазана с много фина мазилка. Надявам се като слезем в дълбочина да видим дали има надписи и рисунки. Вътре има шест засводени ниши. Конструкцията е невероятна. Отпред има много масивни зидове, които флангират входа на гробницата. Те са с размери 2.20/1.80 м. Вероятно е имало колонада с фронтон, който е бил над входа на съоръжението . Зидът, който я огражда е изграден с ломени камъни , свързани с хоросан. Засега е разкрита височина около 2 м. Цялото това съоръжение е било покрито с кръгъл покрив от дървена конструкция с керемиди.

Идеята е този обект да бъде проучен, тъй като е уникален. За съжаление е използван много дълго време. Досега са открити по-късни погребения, които засега са около 20 скелета, голяма част от които не са в анатомичен порядък. Те бяха почти до тавана на това гробно съоръжение. В даден момент входът е бил преграден с каменен зид. Това, което е било във входа на коридора е било разбито и запълнено с пръст, хоросан, тухли и други строителни отпадъци. Вероятно са правени опити да влизат през централната част на купола, тъй като там имаше отвор затрупан с камъни.

В по-късните периоди, в северната част на гробницата , за да положат починали, са разбили част от стената , в която също се откриха погребани индивиди.

Сега ще бъде направено временно покритие, за да бъде гробницата затворена за зимата. Гробовете, които сега проучваме са от края на ІV -началото на V век по монетите, които откриваме. Идеята е да се стигне до първичните погребения, за които е направена гробницата.

Такова мощно съоръжение, с такава изработка, предполагам че е фамилна гробница на хора, които са заемали високо обществено положение в античния град. Имали са невероятни финансови възможности, за да направят такова съоръжение.

Общинска администрация, начело с кмета Живко Тодоров има решение, улицата да бъде прекъсната в това място. Там да бъде ситуиран интересен археологически парк с гробницата, на която ще бъде направено покритие. Засега идеята е да бъде покрита със стъкло или друга прозрачна материя. Да се запазят и другите цистови гробове . Два от тях ще бъдат принесени в парка „Зеления клин“. Има проект за изместване на тръбите от тази част. Те ще минават по алея, северно от изкопа. Там направихме контролни изкопи и се оказа, че във всеки от тях има погребения, разказа Петър Калчев.- Това е огромен никропол. Той започва от северната страна на Електротехникума и продължава през цялата градина, която се заключава между Кауфланд и бул. „Патриарх Евтимий“. От погребенията научаваме за социалния статус на погребаните. Едни са погребани само със сандалите им, други с пищни украшения.

Надявам се след приключване на проучванията и социализацията на обекта, Стара Загора да получи много интересен археологически паметник.

На улица „Боруйград“ се разкриха двете крепостни стени и една триъгълна кула. На бул. „Митрополит Методий“ се откри антична улица, която е много добре запазена. По ул. „Августа Траяна“ се откриха гробове, както и на ул. „Св. ап. Карп“.

Проучванията се документират, нанасят се на кадастъра, заснемат се и т.н.

В момента започват работните дейности в същинската част на резервата „Августа Траяна“. Преминават от ул. „Боруйград“ на вътре, зад крепостните стени. Там се очакват да излязат улици, обществени сгради, жилищни сгради и т.н.

Проектът продължава целогодишно“- съобщи директорът на РИМ.

Подготви за печат Росица Ранчева