209 цитата от 100 автори представят четенето с вкус

Резултати от национална кампания за насърчаване на четенето „За четенето с вкус или как да пържим завистливите езици“ 2022 г.

Книгите могат да се четат различно – да се търси полезна информация, да се „потопим“ в исторически събития, да се наслаждаваме на езика… А може и да се открият и множество „вкусни“ цитати, описания на скромни семейни вечери („Под игото“), разкошни обеди (в произведенията на Александър Дюма-баща), даже подробни рецепти, които могат да помогнат да се приготви едно или друго ястие за прикриване на престъпление (напр. разказът „Смъртоносният агнешки бут“ , в „Разкази с неочакван край“ на Роалд Дал) и т.н.

Много от известните писатели са знаели как да се хранят добре и не са скривали своите интереси, а напротив, старателно са го описвали за нас на страниците на своите произведения.

Търсенето на кулинарни описания в книгите, които четем по работа или за удоволствие, описанията на ястия или напитки, са още една възможност да се заинтересуваме от книгите и четенето. Независимо от нашата възраст, те са още едно средство, чрез което да се запознаем с възможностите за здравословни (или недотам) храни и напитки, предадени ни в литературното наследство!

В партньорство с трите читалищни библиотеки в селата Дълбоки, Змейово и Преславен, Регионалната библиотека в Стара Загора за втора поредна година подхвана да насърчи четенето. Като още в първото му издание, неочаквано за организаторите, от регионално, скочихме директно на национално ниво… Хората пращаха ароматни цитати от всички кътчета на страната.

С красива, работеща и запомняща се кампания, представихме на българските читатели, които се доверяват на библиотеките  най-доброто от българската и световната литература. През първата година се получиха 79 цитата, а през настоящата 209 с препоръчани 100 автора и техни произведения.

Книгите, които ще бъдат изложени в допълнена препоръчителна библиография, са само малък остров в огромно море от „вкусни“ книги.

Пожелаваме на бъдещите участници в кампанията през 2023 година, за която имаме амбицията да превърнем в международна с привличане за участие на българските училища в чужбина, винаги да намират и „поглъщат“ книгите като апетитни катхултски банички.

Нашият призив за съвместно четене е: “Заповядайте отново и четете до насита!“

Емил Гиргинов