13 октомври – Световен ден без сутиен

Милиони жени по света днес се освобождават от бремето да носят сутиени – аксесоарът, който повдига и придава по-приятни форми без да има нужда от операции и силикон. Съвременният начин на живот и еманципацията принуждават нежните ни половинки да използват сутиен и особено при летните жеги. Стегната и изпъната фигура, делови вид и респект – всичко това отива на кино в Световния ден без сутиени.

Идеята за този ден обаче няма нищо общо с еротичните помисли, които вероятно предизвиква.

Целта е да се привлече общественото внимание към проблемите на жените, болни от рак на гърдата. Целият месец октомври е посветен на борбата с тази коварна болест и повишаване на информираността. Идеята е не само подкрепата в борбата с рака на гърдата, но и възможността за „освобождаване” от сковаващите традиции в женското облекло.

На този ден дамите трябва да захвърлят сутиените си и да излязат навън спокойно без тях. По този забавен начин жените ще покажат, че са запознати с тежкото заболяване, както и с неговото лечение.

От години лекарите се борят с този изключително сериозен здравен проблем, а учените търсят начин да намерят постоянен лек за него. Въпреки наистина добрите постижения и успехи относно заличаването на рака, проблемът продължава да е налице и да вълнува всяка жена.

Именно ракът на млечната жлеза е на първо място по честота при жените и представлява 26.4% от всички злокачествени заболявания при тях, сочат данните на Националния раков регистър от последното проучване през 2012г. Най-сигурният начин за превенция на болестта са честите прегледи от специалисти. За щастие медицината е напреднала в борбата с нея и ако се открият навреме признаци за наличието й, може да се излекува напълно. Голяма част от известните личности също не остават безпристрастни в този ден, като подкрепят инициативата и свалят сутиените си.