Родни университети сред най-добрите в света

Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Техническият университет в София и Варненският университет по мениджмънт присъстват в класацията на най-добрите университети в света THE World niversity Rankings за 2023 г. за втора поредна година. Преди това в нея място намираше само най-старото
ни висше училище.
Тази година Световната класация включва 1799 университета от 104 държави и региони, което я прави най-голямата до момента. В топ 10 влизат три британски университета – Оксфордският е No1, Кеймбриджкият дели третото място с американския Станфорд, а лондонският „Импириъл колидж“ заема десета позиция. Останалите в първата десетка са американски висши училища – Харвардският университет е на второ място, Масачузетският технологичен институт е пети, следван от Калифорнийския технологичен институт, Принстън, Бъркли – Калифорния, и Йейл.
Китайските университети се доближават до глобалното господство на САЩ във висшето образование,но интернационализацията се оказва слабо звено за азиатската суперсила според последното издание на класацията на Times Higher Education.
Надмощието на американските университети в областта на научните изследвания намалява отчасти порди нарастващата разлика в резултатите между елитните университети и останалите. Що се отнася до качеството на изследванията, измерено чрез цитирания, Китай наваксва. През изминалата година средният резултат за цитирания в Китай се е увеличил значително от 55,6 на 58,0, докато през същия период резултатът в САЩ спада леко от 70,0 на 69,4 (на базата на университетите, класирани през двете години). Тенденцията е още по-изразена през последните пет години. През 2019 г. средният резултат за цитирания за Китай е 41,1, а на САЩ – 75,9. САЩ има 34 университета в топ 100,което е спад при 38 през миналата
година и 41 преди пет години – Университетът на Минесота, Университетът на Мериленд, Колидж парк, Мичиганският държавен университет, Държавният университет в Охайо и колежът Дартмут изпадат от топ 100. Междувременно Китай увеличава представителството си до седем университета в топ 100 спрямо шест миналата година. Китайското правителство последователно инвестира във висше образование и научноизследователска и развойна дейност в продължение на повече от 20 години. Финансирането е специално насочено към разработването на университети от световна класа, обучението на учени във водещи институции на Запад и изграждането на капацитет в Китай.
Софийският университет „Св.Климент Охридски“ попада в класацията в групата на висшите училища от 1201 нагоре, както и през миналата година. Техническият университет в София влиза в групата 1501+.
Тази година са кандидатствали рекорден брой университети – 2500, но в класацията на THE World University Rankings попадат 1799 университета, които отговарят на критериите. Един от тези 701 университета, които не покриват изискванията, е Варненският университет по мениджмънт. Но името му присъства в ранглистата под особен статут, който показва, че участва в процеса, въпреки че не му е присъден рейтинг.
Наред с другите анализи на резултатите и основните данни се следи и как университетите управляват своите институции и как виждат бъдещето на преподаването, научните изследвания, трансфера на знания и интернационализацията – четири ключови области на университетска дейност, които се измерват в класацията на THE World University Rankings. Университетите се оценяват общо по 13 показателя за ефективност. Освен това за тазгодишната класация са анализирани над 121 млн. Цитирания в повече от 15,5 милиона научни публикации и са анкетирани 40 000 учени от цял свят.