Кап.Цветомир Василев – „Будител на Стара Загора“ за 2022 г.

На 11.10.2022 год., съгласно устава на наградата „Будител на Стара Загора“, се проведе разширен Управителен съвет на Съюз на учените съвместно с Организационния комитет на Фондация „Будител на Стара Загора“. Бяха предложени три номинации, съответно:

1) Капитан Цветомир Василев, предложен от проф. Цанко Яблански;

2) Нино Луканов, предложен от Галентин Караславов – Държавен архив, гр. Стара Загора;

3) Проф. Иван Танев, предложена от проф. Димитър Сиврев.

И трите кандидатури бяха гласувани възторжено и единодушно от всички присъстващи.

Долап.бг ще публикува и трите номинации

КАПИТАН ЦВЕТОМИР ВАСИЛЕВ е един от водещите диригенти на Българската армия.

Роден е през 1972 г. във Велико Търново. Още от 5-годишен служи на музиката, като избира да свири на пиано, по-късно и на обой в школата към Младежкия дом в старата столица. На 15 години е приет в несъществуващото вече Средно музикално военно училище в София, а след завършването му се влива в редиците на Гвардейския оркестър на Българската армия. След завръщането си във Велико Търново попълва редиците на оркестъра на Националния военен университет „Васил Левски” (НВУ). Междувременно завършва Музикална педагогика във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”, където по-късно става и преподавател по обой. Свири и в оркестъра на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”.  След специализация и конкурс през 2004 г. е назначен за диригент на оркестъра на Пета Шипченска механизирана бригада в Казанлък.

През 2007 г. цялата формация е предислоцирана във Втора Тунжданска механизирана бригада – Стара Загора, където дейно участва във всички армейски и градски ритуали и тържества. През 2006 г. заедно с оркестъра на НВУ „Васил Левски“ формират Фестивален военен оркестър. А през 2011 г. след една случайна среща с известния тромпетист Венцислав Благоев се заемат с организиране на наследника на „Лайв Зара Джаз” – „Джаз форум Стара Загора”. Ражда се и любимото му дете – първият Военен биг бенд в страната.

Вече 10 години Военен биг бенд Стара Загора е традиционен музикален домакин на джаз фестивала в града на липите и една от най-атрактивните големи формации на българската джазова сцена с множество изяви в цялата страна.

Военен биг бенд Стара Загора представя впечатляващ репертоар с вокалната подкрепа на любимите си дългогодишни солисти Милица Гладнишка и Цветомир Цанков. Музикалната енергия се излива в незабравими концерти с Джанис Харингтън, Харви Томпсън, Стефка Оникян, Марина Господинова, Михаела Филева, Велека Цанкова, Орлин Горанов, Еделина Кънева, Петър Салчев, Русалина Мочукова, Васил Петров, Орлин Павлов, Васил Спасов, Боряна Димитрова и др.

Концертирали са на „Моцартови празници” – Правец, „Аполония” – Созопол, „Дикси Джаз Фест” – Велико Търново, „Пътят към върха” – Пловдив. Освен във фестивали, музикантите се изявяват и на клубната сцена на „Студио 5”, „София Лайв” и много други.

Оркестърът влиза с лекота и в оперни продукции, а творческата колаборация с Държавна опера – Стара Загора роди симфоничния проект „Sting the Оpera” с диригент кап. Цветомир Василев и със солист известният джаз изпълнител Петър Салчев.

В началото на 2017 г. кап. Цветомир Василев инициира успешна благотворителна кампания за набиране на средства за един от музикантите на оркестъра, който е диагностициран с онкологично заболяване. С изключително внимание подкрепя и осигурява сцена за децата на негови колеги и за учениците от НУМСИ „ Христина Морфова“ избрали пътя на музиката, и помага на онези колеги от оркестъра, които имат нужда от изява и в други формации. Привлича любимата поетеса на Стара Загора Мария Донева за автор на текста на химна „Решителност и чест” на Втора Тунджанска механизирана бригада.

Музикантите под пагон участват активно и във фестивали на военните духови оркестри у нас и в чужбина. През 2006 г. е организиран първият в България Международен фестивал на военните духови оркестри във Велико Търново, а от 2021 г. кап. Василев поема неговата подготовка. По инициатива на БНТ 2, през 2013 г. бе продуциран документален филм за военният духов оркестър на Стара Загора, който се излъчва и до днес.

В навечерието на 24 май 2022 г. и малко преди десетия Джаз форум Стара Загора концертът на Военен биг бенд Стара Загора „Джазът между вчера и утре“ бе избран за Музикално събитие на 2021 г. в категория „Джаз“, в класацията на БНТ „Вечната музика“.

Стара Загора и кап. Цветомир Василев са в изключително творческо съзвучие и няма нужда някой да бъде убеждаван в активното и ценно присъствие в културния живот на града на маестрото! “Благодаря на колегите в униформа, че направихме това, за което други само си мечтаха”, обича да споделя каузата си диригентът.