Урбанисти обсъждаха бъдещето на различни градски пространства

Може би ще пропуснем много неща и хора, но бързаме да споделим впечатления и емоция. В идните дни ще обсъждаме, осмисляме и мечтаем. Всички сме част от това.
Четвъртият ежегоден формат за култура и градско развитие на Творческия колектив „На улицата“ събра в последните дни творци, урбанисти и бизнес в Стара Загора. Един от фокусите бе съдбата на пространствата зад Универсалния магазин, пазара и пощата, които от години очакват своето развитие. Бизнеси в района започват инициатива за съживяване на занемарените райони. Поставен бе отново и въпросът за стилно възстановяване на паважа по улица „Св. Княз Борис“. Площадът зад Универсалния магазин пък стана сцена на литературно четене, урбанистична дискусия, артистични намеси и екоизложба.
Специално дойдоха да разкажат своя опит в създаване на идентичност на своите градове популярните арт мениджъри от Габрово и Велико Търнова Маргарита Доровска и Галин Попов, както и урбанистите арх. Мария Бадева (Съюз на урбанистите в България) от Пловдив и арх. Венцислава Недялкова („Пространствата на Варна“).
Урбанистични разходки кръстосаха града и хвърлиха поглед и върху потенциала на железопътните пространства на Стара Загора.
Събитието е възможно почти изцяло благодарение на доброволните усилия на Колектива, посветени на урбанистичното наследство на Байер и празника на града. В ядрото на Колектива – творческата отсечка „Сава Силов“ – междувременно се появи още едно артистично пространство – Центъра за изкуства и занаяти на „Сава Силов“ 41. То стана домакин на изложба-концерт на Мина Нешева.
В следващите седмици пък предстоят поредица събития на Колектива и споделените работни пространства в Стара Загора, посветени на изкуства и дигитални предизвикателства – следете подробностите за тях тук: https://www.facebook.com/events/1365020317368851, https://www.facebook.com/events/1421200858392283, https://www.facebook.com/events/600957608141097.
Назад в годините Творческият колектив инициира поредица събития за съвременно изкуство и култура. Първата по рода си есенна програма „АРТистично на улицата“ пък бе дебют на Колектива през септември 2019 г. Артистичната отсечка „Сава Силов“ бе домакин. Благодарение на усилията на творческия колектив, Общината и собственици, през 2019 г. започна и разчистване на къщата на поета Веселин Ханчев, която от години е неподдържана.