Творческият колектив „На улицата“ представи богата програма

Превръщат Стара Загора в място за кинообразование

Урбанисти дадоха рецепти за идентичност на Стара Загора и за съживяване на града   

Нов кинопроект започва в Стара Загора с усилията на Творческия колектив „На улицата“ и с помощта на Националния фонд „Култура“. Основна цел на проекта е да обособи любителски киноклуб в Стара Загора, който да събира хора с интерес към киното и видеоизкуството. Участниците целят да създадат и старозагорски фестивал на любителското кино, който постепенно да се превърне в ежегоден формат за кино с международно измерение. Един от търсените тематични акценти в него ще бъде архитектурното наследство – постоянен акцент в работата на Колектива.

Зад проекта стоят главно Мирчо Христов, Недко Боянов, Първан Симеонов и Николай Колев, който ще се ангажира с координацията на артистичния киноклуб и програмата му.

Любителският киноклуб ще бъде отворен за всеки, който има интерес към това изкуство. Участието в дейностите ще може да бъде и дигитално, дистанционно. Клубът ще създава късометражни документални и игрални филми, както и популярни вайръл видеа. В рамките на проекта ще се създаде ученическа и „възрастна“ секция за произвеждането филми, които да участват в международни любителски фестивали.

Предвидени са ежемесечни отворени срещи за любителска форма на кинокритика и учебен анализ, на които ще присъстват гости с професионален опит в киноиндустрията. Продукцията на клуба пък ще се представя пред старозагорци. В дългосрочен план, това ще помогне на Творческия колектив да обособи Стара Загора като средище за любители на киноизкуството.

На 9 октомври 2022 г. в Международния младежки център бяха представени и наградени участниците в поредното старозагорско филмово предизвикателство – инициатива на неформалната група „Филмарите“. Филмът „Къде ни е щастието“ с режисьор Диян Чочев получи награда за вдъхновяващо послание. „Гранични ситуации“ на Рая Гънчева спечели наградата за сценарий. Гергана Рускова от филма „Отражение“ получи приз за най-добра игра пред камера. Наградата за най-добър филм бе спечелена от „Какво чакаш още“ с режисьор Йоан Иванов.

Междувременно, четвъртият ежегоден формат за култура и градско развитие на Творческия колектив „На улицата“ събра в последните дни творци, урбанисти и бизнес в Стара Загора. Един от фокусите бе съдбата на пространствата зад Универсалния магазин, пазара и пощата, които от години очакват своето развитие. Бизнеси в района започват инициатива за съживяване на занемарените райони. Поставен бе отново и въпросът за стилно възстановяване на паважа по улица „Св. Княз Борис“. Площадът зад Универсалния магазин пък стана сцена на литературно четене, урбанистична дискусия, артистични намеси и екоизложба.

Специално дойдоха да разкажат своя опит в създаване на идентичност на своите градове популярните арт мениджъри от Габрово и Велико Търнова Маргарита Доровска и Галин Попов, както и урбанистите арх. Мария Бадева (Съюз на урбанистите в България) от Пловдив и арх. Венцислава Недялкова („Пространствата на Варна“).

Вижте снимки тук https://www.facebook.com/ArtCollectiveStZ/posts/pfbid0hF4sa8RiXtmrNbfhCXUStWugWQuVbpLNHYPuYZipgto5bHxftv3JAczBtamWn9Rfl

Урбанистични разходки кръстосаха града и хвърлиха поглед и върху потенциала на железопътните пространства на Стара Загора.

Събитието е възможно почти изцяло благодарение на доброволните усилия на Колектива, посветени на урбанистичното наследство на Байер и празника на града. В ядрото на Колектива – творческата отсечка „Сава Силов“ на No41– междувременно се появи още едно артистично пространство –  Центъра за изкуства и занаяти „Къщата“. То стана домакин на изложба-концерт на Мина Нешева.

В следващите седмици предстоят поредица събития на Колектива и споделените работни пространства в Стара Загора, посветени на изкуства и дигитални предизвикателства – следете подробностите за тях тук: https://www.facebook.com/events/1365020317368851https://www.facebook.com/events/1421200858392283https://www.facebook.com/events/600957608141097.

Назад в годините Творческият колектив инициира поредица събития за съвременно изкуство и култура. Първата по рода си есенна програма „АРТистично на улицата“ бе дебют на Колектива през септември 2019 г с изложба на площадчето „Пингвините“ старозагорски артисти в българското игрлално кино“. Благодарение на усилията на творческия колектив, Общината и собственици, през 2019 г. започна и разчистване на къщата на поета Веселин Ханчев, която от години е неподдържана.

Първан СИМЕОНОВ