Роботи събраха малки и големи в IT гимназията

Първото от редица безплатни събития се проведе на 08.октомври 2022г. в и успя да събере десетки ученици, студенти, представители на бизнеса и преподаватели в най-новото училище в Стара Загора.

Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи (ПГКНМА) „Проф. Минко Балкански“ стана място за среща на младежите на Стара Загора с технологиите. Те успяха да видят демонстрации и да пробват на живо модерни роботи, както и да се запознаят с вдъхновяващи специалисти от IT сектора.
Събитието беше насочено към ученици, студенти и всички хора, които искат да се докоснат до последните новости в роботиката. Всички посетители и гости успяха да научат повече за това как се програмират роботи и изкуствен интелект. Съвместно с PARA – асоциацията по роботика срещнахме младежите със специалисти от бизнеса, които им разказаха за това отделно направление на технологичния сектор, кои са най-популярните роботи, които се използват в индустрията, както и най-страшния въпрос – по кои учебни предмети трябва да се учи повече, за да успяват един ден да работят с роботи – електроника, програмиране, математика, тригонометрия са само част от тях.
Роботите, които „дойдоха“ в IT училището на Стара Загора бяха с различно приложение – умно кошче за отпадъци, система за изчисляване на качеството на въздуха, използвана в училища и детски градини, дрон, използван за намиране на изгубени хора в планините и други.
Специални гости на събитието и демонстратори бяха ученици от клуб по интереси от гр. Харманли, СУ „Неофит Рилски“. Младите ентусиасти бяха изработили проект – пото1на линия, която показаха на своите съученици. Така че освен много нови знания, някои си тръгнаха и с нови приятели.

На събитието бяха показани роботи на следните фирми:
PARA – Professional Association of Robotics and Automation
Festo
Fanuc
и специални гости бяха:
Emanuil Manolov
innovaone
Kristiyan Mihaylov
Julian Tahov
и още други човеци, с които променяме IT Центъра на Вселената.