„Сблъсъкът“ ми с ЦЕРН

Преди броени дни 30 педагогически специалисти по информатика и информационни технологии се завърнаха от обучение в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева по Национална програма „Мотивирани учители и квалификация“. Г-жа Живка Желязкова, старши учител по информатика и информационни технологии в ППМГ „ Гео Милев“, беше част от екипа и имаше уникалната възможност да се потопи в света на бъдещето.
Обучението в ЦЕРН включва лекции, работилници, демонстрации и социални събития. Така учителите се докосват до най-новите технологии в световния научен център и задоволят своя интерес към новостите в науката и техниката. Обучението им дава възможност да се запознаят със съвременната наука, която се развива в ЦЕРН, като събуждат интереса в учениците към модерната наука, природните и инженерни дисциплини и ИТ технологии.
Преминалите през курсовете могат да допринесат за обогатяване на училищната програма с най-новите достижения в областта на природните науки, инженерните разработки и информационни технологии, както и да подготвят бъдещото поколение физици, изследователи, инженери и учители. Програмата допринася за насърчаване на любознателността и креативността на учениците, мотивиране за по-задълбочено и интересно преподаване на физика в училище, надгражда преподаването с най-новите достижения в областта на природните науки, инженерни разработки и информационни технологии.
Ето какво сподели г-жа Желязкова за уникалната възможност невероятните срещи с бъдещето:
„На 17.09.2022 г. започна моето пътуване до ЦЕРН, с още 29 колеги, г-жа Александрова – представител на МОН и г-жа Димитрова – директор на ЦПЛР-Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. Всички бяхме ентусиазирани и четиридневното пътешествие на отиване и на връщане премина с лекота.
На 19.09 ни приветстваха д р Джеф Винер – ръководителят на обучителните програми за преподаватели в ЦЕРН, проф. д-р Роман Захариев, г-жа Александрова и г-жа Димитрова. Нашата група беше съставена от участници в Национална учителска програма за квалификация на инженери-педагози, Женева, 18.09 – 25.09.2022 г.
Инж. Зорница Захариева ни разказа по-детайлно за ЦЕРН, от създаването му до наши дни. Доц. д р Пейчо Петков цветно и нагледно ни понесе в дебрите на физиката, а Георги Анчев чрез филмови и снимкови материали ни разказа за електроника, детектори и ускорители. Мирослав Атанасов ни запозна с магнитните системи, използвани за ускорителите на ЦЕРН, и ни показа контролния център. Д-р Иван Глушков, д-р Антон Димитров, Лъчезар Ботев и Георги Георгиев бяха с нас при посещенията из експериментите на ЦЕРН и бяха подложени на „разпит“ от наша страна за детайли в детекторите и ускорителите, за принципа им на работа, за фабриката за антиматерия и др.
Демонстрациите, в които участвахме, ни позволиха да се докоснем до технологии от високо ниво и да разберем по-добре теоретичната част.
Благодаря на колегите от групата, на организаторите и на лекторите, че имах възможността да се потопя в един свят на технологии и мистика. Лекторите бяха така добри да оставят вратата отворена за нас, за нашите въпроси и уточнения, а с колегите сме в постоянна дистанционна връзка, обсъждайки възможности за надграждане, идеи и всевъзможни професионални събития“.
Живка Желязкова
ППМГ „Гео Милев“, гр. Стара Загора