Осветиха новия храм „Свети прпмчк Игнатий Старозагорски“

На 8 октомври 2022 г., когато Българската православна църква почита Св. прпмчк Игнатий Старозагорски, в Стара Загора беше отслужен чинът по освещаване на храма, носещ името на небесния покровител на града.

“В хилядолетната история на прекрасния ни град Стара Загора, чиито празник беше само преди няколко дни, има много достойни хора, родолюбци и мъченици, възрожденци и войни на духа, пренесли вярата и силата на българския дух. Всеки един от тях излъчва светлина в духовния небосклон на благословения ни град, а особено ярка е тази, която струи от делото, живота и подвига на свети преподобномъченик Игнатий Старозагорски. За хора със сърца като неговото, Спасителят казва, „ Вие сте светлината на света. Не може се укри град, който стои на връх планина. Нито запалят светило и го турят под крина, а на светилник, и свети на всички вкъщи. Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец“ / Мат.5.14-16/ ., каза в словото си Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. Той възглави първата Божествена св. Литургия в новоосветения храм в съслужение с игумена на Троянския и Бачковския манастир Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий. Той беше удостоен с благодарствен знак, както и свещенослужители от Старозагорска епархия.

Дядо Киприан припомни, че изграждането на този благолепен храм е започнало преди 11 години. “Основите му бяха положени от нашия предшественик бившия Старозагорски митрополит Галактион през 2011 година. Храмът е наречен да бъде под небесното покровителство на свети Игнатий. Това е и първият храм под българско небе на този наш мъченик. Сега имаме честта и утехата да бъдем в благодатта на светеца, запечатал с кръвта си не само вярата ни, но и бъднините на нас, неговите братя и сестри и дарил духовна мощ на Майка България. Днешното събитие е празник за целия ни град. Стара Загора вече има храм на светец, роден в нейното сърце и поел въздух тук, където през вековете мъченическата кръв на нашите предци е отстоявала род и огнище. Градът ни отново приютява своята рожба.”, завърши словото си владиката.

Архиереят изрази благодарността си на бившия Старозагорски митрополит Галактион, който с решение на Епархийския съвет е удостоен с орден „Св. Игнатий Старозагорски“, както и на Бойко Борисов, министър-председател на Република България в периода 2009-2021 година за неотлъчната работа и съдействие по изграждането на храма през годините. Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров получи благодарствена грамота за особени заслуги към епархията и в частност за даренията за построяването на църквата.

„За мен е голямо вълнение да присъствам на днешното освещаване на този прекрасен храм и да се насладя на прекрасно свършената работа. Благодаря на всички, които помогнаха! Нека Бог Ви закриля, за да продължавате с добрите дела!“, каза градоначалникът.

Куполът на камбанарията е поставен през април 2014 година. На 21 февруари 2016 година четирима митрополити освещават и обличат Светия престол в криптата. Там е положена частица от мощите на Св. Яков Персиянин. По решение на църковното настоятелство и с благословението на старозагорския епархийски съвет, централният престол е на Св. Игнатий, а южният – на Св. Ириней Лионски.

Ириней се родил в Смирна. Там той станал уюеник на смирненския епископ Поликарп и не след дълго бил ръкоположен за презвитер.

Двамата проповядвали в Галия – поставили основите на църквите в Лион и Виена през последната половина на второто столетие.

Езичниците настроили против християните жителите на страната. Последователите на Исус били подлагани на различни мъчения – хвърляни в тъмници и бити с тояги и камъни, а имуществата им били ограбвани.

Ириней и неговият учител епископ Потин също били изправени пред съда. Те отказали да потвърдят обвиненията, които отправяли срещу християните, отказали и да се отрекат от вярата си, затова били подложени на много мъчения. Престарелият епископ бил върнат полужив в килията си, където починал.

Не е известно как Ириней се е спасил от гонението, но след смъртта на Потин лионските християни го избрали за епископ.

По времето на неговото епископство започнали да се разпространяват различни еретически учения. Ириней написал пет книги, с които ги изобличил.

Стенописите в храма са дело на казанлъчаните Радостина Павлова и Румен Рачев, на старозагорския художник Валентин Дончевски, който е изписал и купола на църквата, на преподавателя от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Красимир Русев и Милен Иванов. Иконите в криптата „Живоприемний източник“ са нарисувани от художничката Милена Рашкова, а мозаечните пана над трите чучура са дело на Радостина Славчева. През миналата година се постави и църковната утвар. Освен на всички тях, владиката връчи грамоти и на дарителите, благоукрасителите и спомоществователите, сред които са: инж. Румен Райков, Мина Николова – Ангелова, Красимира Недева, адв. Стефан Тодоров, Александър Палешутски, Донка Гочева, Иван Марков, инж. Димитър Янков, инж. Драгомир Канев, Стоил Гочев, Тодор Койчев, Антон Иванов, Димитър Рашев, Георги Рашев, Дянко Атанасов, Илко Йоцов, Мария Куртева, Михаил Керемедчиев, Николай Любчев, Николай Танев, Огнян Танев, Пеньо Пейков, Камен Пейков, Петър Воденичаров, Румен Георгиев, Стефан Чорчопов и други.

Близо 700 000 лв. са вложени през изминалото десетилетие на строителството и зографията на църквата в кв. „Самара“ -1. Проектът на кръстокуполната базилика със застроена площ от 1250 кв. м е на арх. Дилян Каменов. Само камбанарията е висока 12 м. Висок 3 м и тежащ 150 кг кръст е монтиран върху централния купол.

На 21 февруари 2016 г. четирима митрополити в съслужие с 13 свещеници  положиха частица от мощите на свети Яков Персиянин при освещаване  престола в криптата, където при строежа бликна животворен извор с дебит от около 2 л/сек, достатъчен да бъде водоснабден цял квартал, коментира шефът на ВиК – Стара Загора, инж. Румен Райков. В храма през годините беше поставена мощехранителница с мощи на 16 светци и великомъченици, отделно се съхраняват частици от честния пояс на Света Богородица и одеждите на свети Спиридон.

На 8 октомври 2022 г се навършват 208 г. от кончината на Игнатий Старозагорски. Както става ясно от името на този мъченик за Христовата вяра, той е роден в Стара Загора в семейството на Георги и Мария Загорски, като е кръстен Иван. По-късно семейството му се премества в Пловдив, където родителите му го въвеждат в Христовата вяра.
След като завършва учението си, той постъпва като послушник в Рилския манастир. Скоро турци убиват баща му, а майка му и сестрите му са заставени насила да приемат исляма. Игнатий успява да избяга от тази участ и заминава в атонския манастир „Григориат“. Прекарвайки известно време там, посещава още някои обители, като накрая се установява в един скит на високо и непристъпно място. Там живее  в най-строго въздържание. Храни се само с хляб и пие вода, колкото едва да покрие нуждите на човешкото си естество.
С благословията на своя настойник Никифор, Игнатий отива в Цариград, за да приеме мъченически венец. Там той захвърля чалмата на земята и се отрича от турската вяра, за което е осъден на смърт чрез обесване. Мощите на светеца били откупени от негов сподвижник и погребани в Света гора.

По повод 200-годишнината от смъртта му, чествана през 2014 г., мощите му бяха изложени в родния му град, като бе обещано частица от тях  да бъде върната в Стара Загора за освещаването на новия храм в квартал „Самара“, чийто патрон е светецът.

Благовест Илиев

Росица Ранчева