Договор за съвместна дейност подписаха ДТ „Гео Милев“ и НУМСИ „Христина Морфова“

На 7 октомври 2022 г. Договор за сътрудничество подписаха директорите на Драматичен театър „Гео Милев“ Светла Тодорова и на Национално училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) „Христина Морфова“-  Красимир Къшев.

Днес е много специален ден за нас, защото двете институции решихме да си подадем ръка за взаимно сътрудничество, – каза по време на брифинга Светла Тодорова.- Това не е правено досега през годините назад. Имаме и конкретен повод – продукт, в който участват, както колеги от театъра, така и 8 ученици от класовете по актьорско майсторство от НУМСИ „Христина Морфова“. Това ще се случи на 10 октомври т.г. от 19:00 ч. на Лятната сцена на театъра, където ще представим музикално-поетичен спектакъл „ Малка Родина“ .

Искаме да си подадем ръка, да работим в бъдещо време заедно като правим съвместни проекти. По този начин нашият театър ще даде възможност на талантливите деца от Стара Загора , които се занимават с изкуства, да имат поле на изява на професионална сцена. Това са практики, които в много театри в България, още повече в чужбина се прилагат. Това е изключително полезно и за децата и за театъра. Така можем да си отгледаме нашите бъдещи кадри, които ще постъпят в нашия театър. Дори да не се занимават професионално с театрално изкуство, те са нашата бъдеща публика – каза Светла Тодорова.

Специалността „актьорско майсторство“ е една от новите в НУМСИ „Христина Морфова“, но въпреки това през последните 3-4 години имаме траен успех за прием на наши ученици в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – каза Красимир Къшев.

В Стара Загора има три професионални културни института: Държавен куклен театър, Драматичен театър „Гео Милев“ и Държавна опера. Съвсем естествено е нашите ученици да бъдат бъдещи членове на тези трупи. Това може да стане още сега. За съжаление това досега не е правено. През следващата седмица ще подпишем договор с директора на Операта. Никога досега институциите не са си подавали ръка целенасочено да се върши работа. Имало е наши ученици на сцените и на операта и на театъра, но това е било спорадично. Не сме обмисляли сериозно коя да е съвместната ни продукция. Сега започваме с един проект, но ни ще обсъдим съвместна премиера, така както това правим с Държавна опера“ – сподели Къшев. Той заяви амбицията си да превърне НУМСИ „Христина Морфова“ не само в образователна , но и в културна институция със собствен афиш.

На пресконференцията присъства и актьорът Георги Райчев. Той е и преподавател в специалността „Актьорско майсторство“ в НУМСИ „Христина Морфова“. Обучението е от 8 до 12 клас. Във всички класове сега се обучават общо 30 ученици.

Подписаният договор е за срок от една година. При желание от двете страни, той ще продължи безсрочно като се надгражда и усъвършенства.

Росица Ранчева