Художникът Пламен Кирилов стана за втори път носител на Наградата на Есенния салон на художниците в Стара Загора

Художникът Пламен Кирилов стана за втори път носител на Наградата на Есенния салон на художниците в Стара Загора. Наградата му бе връчена на откриването на изложбата, традиционна за Празника на Стара Загора 5 октомври в Зала „Байер”.

През 2020 г.За картината си „Невидима реалност“ художникът Пламен Кирилов стана носител на първа награда в категория „Живопис“ на Националната изложба по изобразително изкуство – Сливен. Честито! Талантливият художник е роден в Стара Загора през 1982 година. Завършва Средно художествено училище по промишлени форми „Акад.Дечко Узунов“, специалност „Изобразително изкуство“ в Казанлък. През 2005 г. се дипломира в специалността „Текстил“ в Национална художествена академия /бакалавър/, а през 2009 г. – специалист „Живопис“ /магистратура/. На 25 години получава Голямата награда на традиционния Есенен салон на художниците – Стара Загора, 2007 г. В същата година открива първата си самостоятелна изложба „Реалност и фантазия“ във фоайето на Радио Стара Загора. Следват осем самостоятелни изложби, участия в десетки регионални, национални и международни общи изложби и пленери. Пламен Кирилов е уредник в Художествена галерия Стара Загора.

При откриването на изложбата в Зала „Байер” председателят на Съюз на българските художници-Стара Загора Милен Алагенски не скри радостта си, че в годината, в която местното дружество празнува 65 години от създаването си, пети художник от Стара Загора става Почетен гражданин – посмъртно Злати Златев, преди него са Мара Нанева, Димитър Караджов, Петър Русков и Иван Попчев.

“За първи път в изложбата участва Стефан Димитров с пластики, които не е показвал до момента, още Свилена Тенева, млади автори-студенти от Тракийския университет, Петко Петков…Не всички колеги от дружеството имаха възможност за участие, защото по това време има и други национални и регионални художествени форуми. Ще се радваме всички в чест на годишнината ни да излезе книга с история на дружеството с автор Тодор Ковачев” – коментира за Долап.бг Милен Алагенски, председател на местното дружество на художниците.

„Това е знаково събитие и днешният празник на града не би бил толкова значим без „Есенен салон“. Това събитие е незаменима традиция за нашия град. 65 години са достолепна цифра и пожелавам на художниците още дълги години попътен вятър и все толкова големи успехи. За Община Стара Загора е въпрос на чест да бъдем редом до вас и да бъдем съорганизатор на това така значимо събитие. Творчеството е красота, вие дарявате тази красота“, отправи поздрав към присъстващите Диана Атанасова – началник отдел „Култура“.

В изложбата бяха включени 88 творби, показващи почти всички техники на изобразителното изкуство. След заседание на журито, в надпреварата за първо място се състезаваха 66 творби от 45 автори. Награда за „Млад автор“ се присъди на Миглена Колева. Номинации „Есенен салон“ 2022 г. заслужиха Дамян Баев и Георги Златев.

Поздрав към всички присъстващи отправи и д-р Пламен Петров, директор на Художествена галерия Казанлък и председател на журито на „Есенен салон“ 2022г.

Изложбата е впечатляваща с цветове и форми, има истинско излъчване на празничност и улавя пъстротата на живота.

Пропуск за общата ви култура ще е, ако не я посетите.

Старозагорските художници са ниво, емоция и укрепнал полет на вдъхновението.

Уляна Кьосева

Снимки Жейна Желева