Тайнството на българската полифония представи квартет „Светоглас“

Навръх  5 октомври  2022 г.– Деня на Стара Загора, Общината покани за концерт една от най- популярни и обичани български фолклорни формации „Светоглас“. В салона на Градската художествена галерия присъстващите имаха възможност да се насладят на уникалното изкуство на мъжкия квартет.

Концертът започна с няколко изпълнения на стара църковна музика. След това певците представиха своеобразна панорама на различни музикални диалекти и стилове от традиционното българско фолклорно богатство.

Новото във вокалната и сценична практика на формацията е представянето за първи път на музикални творби от фолклорната култура, които не са звучали никога досега. Това са песни от най-стария български фолклорен пласт, полифонични творби на базата на традицията, импровизации, старинни монодични и хармонични църковно-славянски песнопения.

Изключително успешни у нас и по света са поредиците техни концерти под мотото „Тайнството на българската полифония“.

Формацията е основана през 2009 година по идея на Данаил Спасов и Милен Иванов – солисти на Мистерията на българските гласове (Le Mystère des Voix Bulgares) с цел многогласно пресъздаване на българската фолклорна и църковна музика. По-късно към формацията се присъединяват младите фолклорни изпълнители Станимир Иванов и Виктор Томанов. През 2012 година формация „Светоглас“ реализира първия си музикален проект „Колелото на живота“. В хронологичен вид са представени традиционни народни песни и църковни песнопения за раждането, живота, смъртта и отвъдното.

През 2014 година „Светоглас“ осъществяват записи на старинни църковни песнопения за втория си самостоятелен проект „Древни химни на православието“. През 2019 година излиза третият самостоятелен албум на квартета „Песента на славея“, който включва предимно концерти записи.

Формацията има поредица успешни турнета в Русия, Австрия, Норвегия,Белгия, Испания, Колумбия, Италия, Унгария, Турция, Швеция. Участва в различни квалитетни международни фестивали.

„Тайнството на българската полифония“ е запазена марка за концертите на „Светоглас“ в България и по света. Формацията участва и в много концерти в България по повод официални празници, годишнини, изложби, празници на градове, фолклорни фестивали.

Публиката горещо аплодира и бисира гласовитите завладяващи светогласи.

Росица Ранчева