Изложба „Летни ателиета в библиотеката“ откриха в Регионална библиотека „Захарий Княжески“

На празника на Стара Загора – 5 октомври 2022 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ се откри художествена изложба с творбите на младите ваятели от пленера „Летни ателиета в библиотеката“.

Напътствани от художниците Дилян Бакалски, Иво Козарев и скулптора Димо Димов, децата участници работиха „в камък“, създаваха глинени и метални артефакти, изработваха диорами. Чрез игри и беседи те се запознаха с изкуството на праисторическа Сърнена гора. Фокусът на ателиетата беше насочен към значимостта на местната енеолитна култура, създала първата металургия – медната, и културния ѝ отзвук в праисторията и историята на индоевропейската цивилизация.

Освен колекцията от произведения, е експонирана игрова диорама на древно селище, където зрителите могат да се вживеят в ролята на неолитни откриватели. Бе представена и настолна игра, в която играчите добиват представа за праисторическия бит и изкуство. Илюстрациите и пъзелите в играта обрисуват по прост и достъпен начин взаимодействието и влиянието на нашите предци върху оформянето на културната традиция на света.

Проектът „Летни ателиета в библиотеката“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по програма „Визуални изкуства“.

Цветана Иванова