Нови акценти в урбанистичните срещи на арт колектива „На улицата“

Четвъртият ежегоден формат за култура и градско развитие на Творческия колектив „На улицата“ ще се проведе от 7 до 9 октомври 2022 г. в Стара Загора. Мотото този път е „На улицата 4: ГРАДСКА ИДЕНТИЧНОСТ. ГРАДСКИ СУБКУЛТУРИ“. Основният фокус е съдбата на пространствата зад Универсалния магазин и около гарата, а главното послание е опитът за изграждане на ясна идентичност на градовете. За пръв път събитието е тридневно. Специално идват нашумелият творчески активист на Габрово Маргарита Доровска, двигателят на творческия квартал на Велико Търново Галин Попов, представителят на младата вълна на българския урбанизъм арх. Мария Бадева и много други. Събитието е възможно почти изцяло благодарение на доброволните усилия на Колектива. Входът е свободен, събитието е отворено към всякакви публики и е посветено на урбанистичното наследство на Байер и празника на града. В програмата постепенно влизат нови акценти – еко кампанията „Промени картинката“, изложба-концерт на Мина Нешева, както и специалното участие на арх. Венцислава Недялкова от „Пространствата на Варна“. В творческата отсечка „Сава Силов“ междувременно се появи още едно артистично пространство –  Центъра за изкуства и занаяти на „Сава Силов“ 41.  
Следете програмата, подробностите и имената тук: https://www.facebook.com/events/1508149142971178

Първият ден (7 октомври, петък), озаглавен КУЛТУРА НА МАСИТЕ, започва с урбанистичен тур в 16:30 ч. от Къщата на архитекта към зоната зад Универсалния магазин, Пощата, Пазара и улица „Св. Княз Борис“. Целта на разходката е да представи потенциала на тази зона, която бе обект на няколко конкурса за градско развитие, а в момента е обект и на мащабен ремонт, и все още очаква своята посока.

В петъчната вечер ще имаме специален гост от Варна. Арх. Венцислава Недялкова от VarnaSpaces / Пространствата на Варна ще разкаже как бизнеса, архитектите и културните оператори работят съвместно за развитието на арт пространствата във Варна. Венцислава има административен опит в обновяване на градски райони в Германия и вече от няколко години работи за активирането на градски пространства и във Варна.

Към програмата сега добавяме и еко кампанията „Промени картинката“, която ще се разгърне на площада зад универсалния магазин – един от акцентите на нашата урбанистична разходка на 7-ми октомври.

Вторият ден (8 октомври, събота) е именуван КАФЯВИ ПЕТНА И АРТ МРЕЖИ. Този път разходката започва в 16 ч. от Локомотива пред гарата и ще и обиколи част от железопътния ареал на града. Целта на разходката е да представи потенциала и да генерира идеи относно възможностите за артистични намеси в района на ЖП гарата, близките паркове и други интересни, но непопулярни, места.
В 18:30 ч. в Къщата на Архитекта започва и дискусията. Специално идва Маргарита Доровска, директор на Дома на хумора и сатирата в Габрово. Доровска ще каже повече за проекта „Кристо и Жан Клод“ и другите силни габровски арт акценти, които привличат внимание към града и създават идентичност. В Стара Загора нарочно идва и основната фигура в развитието на Великотърновската градска творческа мрежа „Варуша юг“ Галин Попов от Културен център ТАМ. Галин ще представи опита си в развитието на градски общности и културни пространства и ще сподели впечатления от изключително успешния скорошен фестивал на великотърновската творческа зона. За визуалния „шум“ в градската среда и за индустриалните места като резерв за бъдещо градско развитие пък ще говори арх. Мария Бадева от Съюза на урбанистите в България. В 21:30 ч. ще има бира и музика в „Колобри на бирата“.

В 18 ч. в Центъра за изкуства и занаяти на „Сава Силов“ – клиниката на фамилията на Ханчев, в етажите над днешния „Пегас“ – започва изложба-концерт на Мина Нешева „Есенно ухание“. Новият артистичен център е още едно място в творческата отсечка на Стара Загора.

На 9 октомври, неделя, в 17:00 ч. в Международния младежки център опит ще споделят старозагорци, които се занимават с кинопроекти, а в 17:30 ч. ще има представяне на филмите и награждаване на участниците от поредното старозагорско Филмово предизвикателство. В начинанието ММЦ и Творческият колектив партнират с идеята за популяризирането на Стара Загора като кино дестинация. Скоро предстоят много интересни подробности в тази тема.

Повече за кино предизвикателството можете да откриете тук: https://fb.me/e/24WBr3AWi

В следващите седмици пък предстоят поредица събития на Колектива и споделените работни пространства в Стара Загора, посветени на изкуства и дигитални предизвикателства – следете подробностите тук:

https://www.facebook.com/events/1365020317368851

https://www.facebook.com/events/1421200858392283

https://www.facebook.com/events/600957608141097

Урбанистичните вечери на Стара Загора, вдъхновени от наследството на Байер досега в годините събраха основни имена на младата урбанистична генерация като арх. Любо Георгиев („Софияплан“ – Визия за София), арх. Явор Панев („Таляна“, Варна), арх. Белин Моллов, арх. Дора Иванова (проект „Бузлуджа“), урбаниста Ангел Бондов, д-р Дона Пикард (градско земеделие, БАН), реставратора Радослав Илиев (ИСИРКС), архитектите Деница Караджова и Ивелина Иванова с нашумелия им проект за училищните сгради, Лена Драголова с нейните литературни маршрути и много други социолози, урбанисти, активисти.

Назад в годините Творческият колектив инициира поредица събития за съвременно изкуство и култура. През 2020 г. Творческият колектив „На улицата“ първи проби „вирусната блокада“ за улични изкуства в града – с помощта на Община Стара Загора, Международния младежки център в Стара Загора и Къщата на архитекта, колективът провокира няколко старозагорски банди да участват в три концерта като улични музиканти.

Благодарение на усилията на творческия колектив, Общината и собственици, през 2019 г. започна и разчистване на къщата на поета Веселин Ханчев, която от години е неподдържана.

Първата по рода си есенна програма „АРТистично на улицата“ пък бе дебют на Колектива през септември 2019 г. Артистичната отсечка „Сава Силов“ бе домакин. Стотици старозагорци се включиха в празника на улицата. Оригинална цветна инсталация, трапеза за съкварталците, музика, светлинно шоу, куклен спектакъл, детски работилници и щандове, улични изкуства, поезия в „Пегас“ и изложба с фотоси на старозагорски актьори бяха част от събитията. Оградата на Ханчевата къща пък на няколко пъти стана своеобразно изложбено пространство за артистичните провокации на старозагорски ученици. Последва и коледна програма в творческата отсечка.

Първан СИМЕОНОВ