Денят на Стара Загора е памет и дух, надежда и вяра

На 5 октомври 2022 г. с поднасяне на венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на града в парк „5 октомври“q започна празничният Ден на Стара Загора. Кметът на Общината Живко Тодоров и зам.председателят на Общински съвет проф. Иван Върляков положиха цветя на паметната плоча. Под нея предците ни на същия ден през 1879 г. са оставили послание към идните поколения и завет да обичаме този хилядолетен град и да го въздигнем по-млад и хубав.

В церемонията участваха представителна рота от Втора тунджанска механизирана бригада и Военният духов оркестър с диригент кап. Цветомир Василев. Стотици граждани и ученици оставиха своето цвете в знак на благодарност и признателност.

Точно в 10:00 ч. по традиция, на общинския площад започна ритуалът по издигане на Националното знаме на Република България и знамената на Стара Загора и на Европейския съюз.

Празничен водосвет отслужи Старозагорският митрополит Киприан в съслужение със старозагорското свещеничество.

Празникът на Стара Загора е памет и дух, каза в словото си архиереят. -Датата е 5 октомври 1879 година, когато генерал-губернаторът на Източна Румелия – княз Александър Богориди, Търновският митрополит Климент, областният управител Нестор Марков и кметът на града Стефан Салабашев, в присъствието на много старозагорци и гости , поставят основния камък на бъдещето възстановяване. Това ражда поредното начало в осемхилядната му история.

Този ден е надежда и вяра. Вяра, че жертвите дадени по време на Руско – турската освободителна война не са напразни. Страданието, мъченичеството и пожертваният им живот възкръсват в новия и свободен ден на техните наследници.

5 октомври 1879 година е изкован от хилядите свидни жертви на града ни мъченик. По време на полагането на основния камък, в посланието оставено за бъдещите поколения се четат страшните думи „…Стара Загора се разсипа, оплени и изгори … на 19-ий юли 1877 година от Рождество Христово, при нашествието на турските войски предводителствувани от Сюлейман – паша, при което нашествие ся избиха, исклаха и изгориха до 7850 българи: мъже, жени и маловъзрастни детчица. Преди разсипването града Стара Загора броеше…25460 души жители, после разсипването останаха …10650 души. Това се написа и положи на съхранение в този основний камък за възпоминание на потомството.“

Потомството сме ние, днешните жители на прекрасния ни град, които имаме привилегията да бъдем наследници на мъченици, носещи виталността на духа, на българщината и вярата.

Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие и като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им“ / Евр.13:7/, са слова, казани от светия апостол Павел преди две хиляди години, а толкова актуални днес. Редно е, в ден като този, не само да ги чуем, но и да отворим душите си, за да видим как предците ни пренасят с достойнство българския живец, като вечната им опора са православната вяра и надеждата в Бога. Да се вгледаме и в топлата пепел на опожарена Стара Загора, за да почувстваме родолюбието и единението им в името на новия, на бъдещия град. Да почувстваме в ръцете, поставили основния камък, силата на любовта им, стоплила студенината му и превърнала го в основа на днешна светла и лъчезарна, прекрасна перла на родна България – Стара Загора.

Трябва да помним тези събития и те никога да не излизат от паметта на народа ни, от полезрението на съвремието. Защото те са корен и тъкан, изваяли българската душа.

Моля Всеподателя Бога да обдари всички старозагорци с неизказаните си блага. Да дарява сили и благодат на трудещите си за доброто на любимия ни град и епархийски център. Да носи утеха на всички наши братя и сестри, на всяка търсеща и страдаща душа.

На многая и благая лета! Честит празник!“- завърши словото си митрополит Киприан.

Пак по традиция, думи за празника произнесе кметът на Стара Загора Живко Тодоров:

След битката при Стара Загора градът е напълно унищожен. Всички къщи са изпепелени, а хората са избягали, защото нито е имало къде да живеят, а и трябвало да се скрият от турците, опожарили града ни.

Никой не си е представял, че на това място отново може да има град. Но на 5 октомври 1879 година Алеко Богориди поставя първия камък за възстановяването на Стара Загора. Това е началото на изграждането на модерна Стара Загора – с прави улици, каквато я виждаме в момента. Въпреки трудностите, неволите и несгодите тогава хората са имали волята и решимостта да съградят хубав и модерен град.

Пожелавам Ви , старозагорци, да имате същата сила, воля, твърдост решимост ! Да носите в себе си непоколебимият старозагорски дух. Неслучайно пред общината птицата феникс е символът на възкресението на нашия град, на това, че той се издига отново от пепелта, за да грее и да бъде по-хубав от всякога.

Да, Стара Загора е град на липите, на поетите и правите улици, но и на младите хора. Млади хора, работете, развивайте се, обичайте Стара Загора и й дайте още по-хубаво бъдеще. Ние разчитаме на Вас.

Бъдете живи и здрави!

Честит празник и на всички учители, защото днес е Международния ден на учителя!“- каза Живко Тодоров.

Със званието Почетен гражданин на Стара Загора“ посмъртно беше удостоен художникът доц. Злати Златев. Отличието получи неговия син живописецът Георги Златев. Той благодари за високото признание.
Пак по традиция на 5 октомври градът се управлява от младите хора на Стара Загора. Новоизбраният на 4 октомври 2022 г. кмет на Млада Загора Йоана Попова прие символичният ключ на града с думите:“
Честит празник, Стара Загора! Пожелавам заедно да градим стабилното бъдеще на нашия град. Където и да бъдем, нека се връщаме у дома. Да бъдем обединени, преминавайки през трудностите на живота“. Госпожицата е 27-мият кмет на Млада Загора, тренира конен спорт и днес отбелязва своя рожден ден.

143 балона, символ на 143 години от началото на възстановяването на Стара Загора полетяха към чистото синьо небе.

След това центърът на града се превърна в република на децата. Концертът „От децата на Стара Загора -с любов“ на сцената на площада откриха малките гайдари от Народно читалище „Настроение“ . Повече от два часа се сметяха различни детски състави от Центъра за подкрепа на личностно развитие, от читалища, от студия. Парк „5 октомври“ беше завладян от 25 творчески работилнички. Сътвореното от сръчковците веднага се експонираше на въжета, за радост и възхита на малки и големи посетители.
В Художествената галерия над 150 души присъстваха на прекрасен концерт на Вокална формация „Светоглас“ – „Тайнството на българската полифония“.

Цялата източна алея на парка е заета от базар на занаятчии и производители на различни хранителни продукти, козметика, бижута, играчки и пр.
От 17.00 часа започва Безплатен градски тур под мотото „Парковете разказват своите истории“.  По същото време в парк „Александър Стамболийски“ ще има музикален поздрав от Общински духов оркестър. В старозагорския квартал „Зора“ от 17.30 часа ще има концерт на ОФА „Загоре“.

Есенен салон 2022 – традиционната годишна изложба на старозагорските художници ще бъде открита от 18:00 ч. в зала „Лубор Байер“.

Поздрав към старозагорци ще отправят тази вечер любимата певица Михаела Маринова. Тя ще се качи на сцената пред Община Стара Загора с рок група „Фондацията“. Музикалното шоу е с начален час 19:00 часа.
Росица Ранчева