Трима автори от Стара Загора са сред номинираните за престижните литературни награди „Перото“

Две поетеси и един майстор на приказките от Стара Загора са сред номинираните в Категория „Детска литература“ на престижните литературни награди „Перото”. Това са Мария Донева и Мая Дългъчева за книгите си /съответно/:  „Азбука с животни професионалисти” – Мария Донева и “Какво е да си майка” – Мая Дълъгъчева и Никола Райков /заедно с Тони Теллалов/ за Дугулите и вълшебното листо”.

За осма поредна година Литературен клуб „Перото“ и Национален център за книгата – НДК ще връчат своите награди. От 2015-та година насам те се превърнаха в едно от най-авторитетните признания за писатели, поети и преводачи у нас. Церемонията по връчване на отличията ще се състои на 2 ноември (сряда), а вече е ясен и т.нар. дълъг списък с номинираните десет книги.

По традиция престижната статуетка, дело на големия скулптор проф. Емил Попов, ще получат творци с принос към българския литературен контекст, избрани сред номинираните в пет категории: „Детска литература“, „Поезия“, „Проза“, „Превод от български на чужд език“ и „Дебют“. По време на официалната вечер на 2 ноември ще бъде връчена и Голямата награда за цялостен принос.

Списъкът с номинациите може да видите тук: https://www.ndk.bg/news/natsionalniyat-tsentar-za-knigata-v-ndk-predstavya-dalgiya-spisak-s-nominirani-za-literaturnite-nagradi-peroto-10746-1?fbclid=IwAR03vMPgWlwnCT1Zb9O4A3f72JPxy1HsundEYrOaWPme3xmoE4FnST0zOpo