Българче e световен шампион по скоростно смятане на ум

Калоян постигна невероятните 2217 точки, с които спечели златния медал и световната титла

Новият световен шампион по умствена скоростна математика за деца до 12 години е Калоян Гешев. Той е ученик от шести „Ж“ клас на 125-о средно училище „Боян Пенев“ в София. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието в София-град (РУО).

„На провелото се световно първенство от 30 септември до 2 октомври 2022 г. в град Билефелд, Германия, Калоян постигна невероятните 2217 точки, с които спечели златния медал и световната титла.

Със задачите от различни дисциплини: събиране, изваждане, умножение, деление, квадратни корени, кубични корени, дроби, конвертиране на валута, преобразуване на мерни единици, изчисляване на календарни дати от 1600 година до безкрайност, изчисляване на време в секунди и много други комбинирани задачи Калоян Гешев се справи за по-малко от два часа, като разполагаше само с лист, на който записваше отговорите на задачите“, информират от РУО.

В състезанието са участвали 56 деца от 13 страни и за втори път в неговата история го печели европеец – това е българският ученик Калоян Гешев.