Интензивен октомври 2022 г. предстои за спектаклите за възрастни на ДКТ Стара Загора

С участие в най- стария куклен фестивал в страната „Златния делфин“ във Варна започва интензивния месец октомври за Държавен куклен театър (ДКТ) Стара Загора. Международният куклен фестивал „Златният делфин“ се провежда на всеки три години в началото на месец октомври в морската ни столица. Тази година е неговото 18- то издание. Фестивалът се утвърждава като място за най- добрите постижения в куклено-театралното изкуство по света и значимо събитие в националната ни култура. Спектаклите в конкурсната програма се оценяват от международно жури, съставено от утвърдени специалисти от гилдията.

На 5 октомври 2022 г. старозагорските кукленици ще се представят в конкурсната програма с пиесата за възрастни „Хотел“ с автор и режисьор Любомир Желев. Сценограф е Наталия Гочева, а хореограф е Анна-Валерия Гостанян. Спектакълът е реализиран с финансовата подкрепа на програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“.

На следващия ден, 6 октомври на старозагорска сцена е премиерата на спектакъла за възрастни „Разкази от бъчвата“. Актьорът Димитър Иванов- Капитана и режисьорът Димитър Стефанов през смях и сълзи ще търсят жената с главно М – Моята.

На 13 октомври, предстои и премиера на плевенска сцена на копродукцията с Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ Плевен, „Самотата в съвременния човек/свят“. Втората премиера на спектакъла на старозагорска сцена ще бъде представена малко по-рано, на 9 октомври. Копродукцията е вдъхновена от първия театрален уъркшоп на АКТ УНИМА България, който събра творци от цяла България в Стара Загора през 2021 година.

На края на месеца предстои участие на престижен фестивал в Турция отново с „Хотел“.

От 18 до 24 октомври ДКТ Стара Загора заминава на турне в Турция. Там „Хотел“ ще участва в Международен куклен фестивал Анкара 2022 https://www.ankarakuklafest.com/.

Със специалната покана на Министерството на културата на Турция, „Хотел“ ще бъде представен и на сцената на Националния театър в Анкара.

По случай Деня на Стара Загора Кукленият театър е подготвил празничен комбиниран билет за спектаклите за възрастни „Разкази от бъчвата“ и „Самотата в съвременния човек/свят“ с обща цена 20 лв.

Велизара Цонева

ПР ДКТ Стара Загора