Резултати от археологическите проучвания на най-големите медни рудници в Европа представиха в Стара Загора

На 3 октомври 2023 г. в Регионален исторически музей (РИМ) Стара Загора бяха представени резултатите от археологически проучвания на най-големите медни рудници в Европа в местността „Мечи кладенец“(Аи бунар). Те се намират на 8 км. западно от Стара Загора, по посока към Старозагорски минерални бани.

В пресконференцията участваха доц. д-р Христо Попов – директор на Национален археологически институт с музей при БАН, Милена Желева – зам. кмет „Култура, туризъм и младежки дейности“ , Диана Атанасова – началник на отдел „Култура“ при Община Стара Загора и Петър Калчев – директор на РИМ.

Проучването на рудниците е започнало в далечната 1970 г. и е продължило до 1973 г., уточни Петър Калчев.- Благодарение на усилията на Археологическия институт с музей при БАН, миналата година проучванията бяха възобновени с финансиране от Министерство на културата в размер на 40 000 лв и малка помощ от Община Стара Загора и РИМ в размер на 5 000 лв. Тази година проучванията ще продължат. Идеята е да бъдат разкрити по-големи части от този най-голям рудодобивен център в Европа от каменно-медната епоха и той да стане обект, свързан с развитието на културния туризъм в Стара Загора и региона. Рудниците са в непосредствена близост до Старозагорските минерални бани, където има два забележителни национални паметника на културата – античните терми и праисторическите селищни могили, както и старата турска баня“.

Праисторическите медни рудници „Аи бунар“ не са обичаен археологически обект. Стара Загора има преимуществото и шанса да бъде място, на което са концентрирани най-много исторически паметници в страната. Става дума не само за известните селищни могили, а и за най-големия рудодобивен център в Европа, сподели доц. д-р Христо Попов. – Той е функционирал в продължение на 1000 години от началото на ІV хилядолетие пр. Хр.“

Сега първите проучвания са направени през 2021 г. През есента на същата година са обявени границите и режимите на обекта, в които да бъде опазван . Територията е над 10 дка.

Тази година първите разкопки ще започнат в края на тази седмица – и ще продължат до първата седмица на месец ноември т.г. Ще се работи главно на три обекта в местностите Малка тумба, Чернушка усойна и Хасанов трап, където има най-много останки от древния рудодобив. Целта е да бъдат проучени максимално и да бъдат социализирани. Важно е да се подчертае значението на Аи бунар за днешните наши земи и за Европа.

В селищата около медните рудници се е преработвала рудата. Има топилни, които са регистрирани при Окръжна болница в Стара Загора, при Берекетската могила, където са изработвани слитъци и са транспортирани. Намерени са рударски чукове, брадви, киркокопачи, длета и пр.

Амбициите на археолозите са получените резултати от проучванията да бъдат предоставени на гражданите и гостите на Стара Загора.

Доц. д-р Попов авансово съобщи, че през месец юни 2023 г. Стара Загора ще бъде домакин на голяма международна конференция, която ще посети различни места в България, свързани с праисторическия рудодобив.

В средносрочната програма за съвместната дейност между Националния археологически институт с Музей и РИМ е предвидено още някои от важните находки на РИМ да бъдат реставрирани в лабораториите на институцията. През 2023 г. ще се търси финансиране и за реставриране на античната вила на язовир „Чаталка“ . Тази есен ще се направи въздушно-лазерно сканиране, което да бъде предоставено за документацията , с която ще се кандидатства за определяне на границите и режимите на обекта. Вилата е в достатъчно добро състояние и би била много добра възможност за туризъм.

През пролетта на 2023 г. Институтът ще гостува в Стара Загора с изложба „Среброто на траките“. Ще бъдат представени някои от най- интересните находки от трезора, свързани с ІV-ІІІ в.

Зам.кмет Милена Желева допълни, че проектите, които в момента се изпълняват ще бъдат финализирани до края на настоящата година. За новата календарна година ще се търси съгласието на Общински съвет за отпускане на нови финансови средства за проучванията и социализирането на медните рудници на Аи бунар, които са от изключителна важност за развитието на културно-историческия туризъм.

Нашето желание е да свържем медните рудници с проекта, който сме разработили за ремонт на баните на Старозагорските минерални бани и прилежащите територии на селището. Ще имаме маршрут, който ще бъде атрактивен и изпълняван, както от почиващите в курорта, така и от старозагорци“.

Диана Атанасова благодари за огромната работа, която вършат археолозите . Тя уточни, че сътрудничеството между Националния археологически институт с музей при БАН и Регионален исторически музей Стара Загора не само е полезно, но и перспективно. Изпълнението на заложените амбициозни планове ще бъдат благоприятни и за двете страни.

Росица Ранчева